IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
България
09:40 | 17 август 2021
Обновен: 20:28 | 24 март 2024

Депутати Vs. IT-та – числата са ясни. Вижте кои какви заплати взима!

Средното възнаграждение в IT сектора стигна 3709 лв.

По материала работи: Слав Велев
Депутати Vs. IT-та – числата са ясни. Вижте кои какви заплати взима!

Въпреки неуспешния опит на “Изправи се БГ! Ние идваме!” да орежат възнагражденията на народните представители, те все пак ще паднат, но незначително - само с 12 лв. месечно. Това показват изчисленията на “24 часа” въз основа на новите данни на НСИ за основните заплати за второто тримесечие, които бяха публикувани преди дни.

Намерението на партията на Мая Манолова беше вместо по три средномесечни заплати на заетите в обществения сектор депутатите да получават само по една, т.е. месечните им възнаграждения да паднат до 1572 лв., което е по-малко дори от средното заплащане на софиянци - 2052 лв. в момента. Предложението бе отхвърлено от народните представители, т.е. техните основни заплати ще продължат да се изчисляват по досегашния начин. Той предвижда за основа да се взема средната месечна заплата в обществения сектор за последния месец от изминалото тримесечие.

Според новите данни на НСИ тя е 1572 лв., но през март е била 1576 лв., или е намаляла с 4 лв., което се случва изключително рядко в последните години. Т.е. заплатите на депутатите ще са с 12 лв. по-ниски, или 4716 лв. За първи път те ще получат такива възнаграждения за август. Това е обаче само основното възнаграждение на народните представители. Те получават и добавки от по 15% за всяка комисия, в която участват, класове за прослужено време, които за тях са по 1,4% за всяка година трудов стаж, и допълнително заплащане за разходи за експерти и офис.

Парламентарният председател и министър-председателят получават с 55% над основното възнаграждение на депутатите, т.е. минимум 7309 лв. Държавният глава взема двойно на 8/17/2021 Депутатската заплата все пак ще падне, но само с 12 лева - 3/9 основното депутатско възнаграждение, т.е. вече ще получава 9432 лв., но неговите класове са по 1,6% за всяка година, т.е. при 25 г. трудов стаж той ще се подписва за минимум 14 хиляди лв. на месец.

Като цяло средната месечна заплата в България през второто тримесечие е нараснала с 4,3% спрямо първото тримесечие и е достигнала 1525 лв. - средно за обществения и частния сектор. Ръстът спрямо година назад е 14,1%, като най-големи ръстове са отбелязани в секторите, които или пострадаха много от кризата, или са пряко свързани с нея. Например в хотелиерството за една година средната заплата се е вдигнала с 44,7%, но продължава да е най-ниската - 936 лв. В медицината за една година се е увеличила с 31,1%, достигайки средно 1753 лв. месечно.

Според последните данни средното заплащане в IT сектора вече е 3709 лв. и продължава да е найвисокото. Работещите във финансите и застраховането са на второ място, но там средното месечно възнаграждение е с повече от хиляда лева по-ниско - 2368 лв. Варна изпреварва Пловдив по средна заплата. В морската столица тя е вече 1378 лв., докато в Пловдив е 1327 лв.

Коментари

Новини Варна