IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
11:10 | 17 август 2021
Обновен: 11:50 | 25 април 2024

Рашков за полицейското насилие: Това e "задколоние"! Граничи с престъпление (НА ЖИВО)

Един от биячите е преназначен в прокуратурата, заяви от парламентарната трибуна вътрешният министър

По материала работи: Слав Велев
Рашков за полицейското насилие: Това e "задколоние"! Граничи с престъпление (НА ЖИВО)

Бойко Рашков/Кадър: бТВ

Започна извънредното заседание на Народното събрание във връзка с кадрите на побой над протестиращи, публикувани от Временната комисия за полицейското насилие по време на миналогодишните протести. На него депутатите ще изслушат вътрешния министър Бойко Рашков. 

Той ще трябва да оповести предприетите действия за установяване на лицата, превишили правомощията си, наложените наказания и взетите мерки за недопускане на подобни прояви във връзка с публикуваните кадри. 

Освен това народните представители ще разгледат и проект за внасяне на доклад от главния прокурор на България във връзка със случая. 

Преди заседанието на НС група протестиращи се събраха пред сградата на парламента в знак на протест срешу полицейското насилие. Те поискаха оставката на депутатите от ПГ на "ГЕРБ-СДС" и бившите министри на вътрешните работи Христо Терзийски и Младен Маринов, които според тях са виновни за упражнената физическа сила на униформените. 

В пленарна зала пък присъстват младежите от кадрите, разпространени от временната комисия - Евгени Марчев, Жоро Георгиев и Цветелина Цветкова.

По случая първа изрази становище Виктория Василева от най-голямата парламентарна сила "Има такъв народ". По нейни думи служителите на МВР от записите са "група озверели полицаи, които се прикриват зад униформите си". Тя бе категорична обаче, че полицаите на трябва да бъдат слагани под общ знаменател и заяви, че много от тях са симпатизирали на протестиращите. По нейни думи целта на случилото се зад колоните на Министерски съвет е била да се постигне противопоставянето на народ и полиция . 

От своя страна Николай Хаджигенов от ИБГНИ определи насилието от протестите като доказателство за "диктатурата на управлението на режима Борисов, която няма аналог в ЕС". Той сравни средствата на Министерството  на вътрешните работи с тези, които се използват по време на война, "така, както правеха в Ирак, в Сирия и в Афганистан". 

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков заяви, че извършеното от полицаите в нощта на 10-и юли граничи с престъпление. Един от пострадалите дори е бил загубил съзнание, а съдебно-медицинската експертиза показала, че му е нанесена средна телесна повреда, стана ясно от думите на МВР-шефа. Наказанията на извършилите насилието пък не са пропорционални на тежестта на действията им, каза още той. 

Един от биячите пък е преназначен в прокуратурата, заяви от парламентарната трибуна вътрешният министър.

До момента няма данни спрямо нито един от установените четирима полицаи, упражнили насилие над протестиращи на 10 юли миналата година, да е привлечен под наказателна отговорност или да е образувано наказателно производство. Това обяви в парламента служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

За сметка на това срещу битите граждани има образувани досъдебни производства. Министър Рашков определи поведението на полицаите като престъпление.

Коментари

Новини Варна