Правилото ще важи за продукт с над 60% в съдържанието си
Сиренето с над 60 процента съдържание на вода само в опаковка. Това предвижда наредба, приета от Министерския съвет, която трябва да влезе в сила от есента. Ниските цени са показател за високо наличие на вода, обясниха експерти пред Нова ТВ.
Продуктите ще трябва да са на отделна витрина и етикетирани с точния процент на водно съдържание. Нововъведението предизвика спорове в бранша. Чуха се и обвинения в лобизъм. Според Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители" цената със сигурност говори много за качеството на един млечен продукт, какъвто е сиренето например.
„Ако е много ниска, говорим за продукт, който е произведен по всяка друга технология, но не и традиционната. Около 8-9 лева е минималната цена, на която може да се продава едно сравнително качествено сирене, твърдят производителите”, обясни още експертът. По думите му новите правила, въведени от властите, са добро решение и ще извадят на светло имитиращите продукти.
Както „Монитор“ писа с новата наредба се въвежда и дефиниция за "саламурено сирене с повишено водно съдържание". Предвижда се то да се предлага в търговските обекти само предварително поставено от производителя в опаковки, които не могат да бъдат отстранявани в търговския обект. Съдържанието на сухо вещество и маслеността в него не трябва да бъдат по-малко от 40 на сто.
Посочените критерии са в пълно съответствие с изискванията на международния стандарт Кодекс Алиментариус за сирене в саламура - Codex Group Standard for Cheeses in Brine (CODEX ST AN 208- 1999). За този тип сирена са заложени изисквания за използване на означенията "високомаслено", "пълномаслено", "със средна масленост", "частично обезмаслено" и "обезмаслено". Изискванията са записани в приетата от МС Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти. В нея са допълнени някои разпоредби от действащата наредба.
Промените имат за цел да регламентират изискванията по отношение етикетирането на храните, при чието производство или приготвяне са използвани имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко. С нормативния акт се въвеждат и изисквания по отношение наименованията, характеристиките, етикетирането и предлагането в търговската мрежа на най-масово присъстващите на пазара в страната сирена - саламурените.
Въвежда се дефиниция на продукта "бяло саламурено сирене", както и критерии относно неговите основни характеристики.
Предвиден е преходен период във връзка с въведените нови изисквания по отношение на етикетирането и опаковането, с цел даване на възможност на бизнеса за адаптиране към направените промени. Наредбата ще влезе в сила три месеца след обнародването й в Държавен вестник.

Черната чума: Как вулкан отключва най-тежката пандемия в историята
Идеи за бюджетни коледни подаръци за жени
Съоснователят на Neuralink стартира проект, който може да промени човешката еволюция
Роботът Optimus е усвоил бягането, движейки се почти като човек
Открита е уязвимост в механизма за възстановяване на ДНК на раковите клетки
Blue Origin представи проектиран с AI източник на енергия за Луната
10 от Брест излъгаха Монако, Погба не помогна на монегаските
Страхотен Зографски премина квалификацията във Висла
ЦСКА спря Нефтохимик
Тежък удар за Ювентус
Дневен хороскоп за 6 декември, събота
Как да накарате децата си да ядат повече зеленчуци?
Biocell: Красива отвътре и отвън
10 разкошни рецепти с риба за Никулден
Хранителен режим при Хашимото
Стартират нови национални програми за скрининг на колоректален и цервикален рак
Защо корейското кимчи е полезно за имунната система?
Инфекция с Campylobacter при деца – как да я разпознаем?
Кадър на деня за 5 декември
Черната чума: Как вулкан отключва най-тежката пандемия в историята
Защо противоборството между Китай и Япония расте
Как влияят на мощността диаметърът на цилиндрите и ходът на буталата
71-годишният Джеймс Камерън все още е лудо влюбен в звездата си от „Титаник“ – 63-годишната Сузи Еймис
Край на ретроградния Меркурий, 5 зодии си отдъхват
Коментари