IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
15:15 | 22 август 2021
Обновен: 07:30 | 29 април 2024

Край на измамите със сиренето, пълно с вода

МС прие новият регламент: Продават го само в опаковка сиренето и на отделен щанд

По материала работи: Слав Велев
Край на измамите със сиренето, пълно с вода

Правилото ще важи за продукт с над 60% в съдържанието си

Сиренето с над 60 процента съдържание на вода само в опаковка. Това предвижда наредба, приета от Министерския съвет, която трябва да влезе в сила от есента. Ниските цени са показател за високо наличие на вода, обясниха експерти пред Нова ТВ.

Продуктите ще трябва да са на отделна витрина и етикетирани с точния процент на водно съдържание. Нововъведението предизвика спорове в бранша. Чуха се и обвинения в лобизъм. Според Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители" цената със сигурност говори много за качеството на един млечен продукт, какъвто е сиренето например.

„Ако е много ниска, говорим за продукт, който е произведен по всяка друга технология, но не и традиционната. Около 8-9 лева е минималната цена, на която може да се продава едно сравнително качествено сирене, твърдят производителите”, обясни още експертът. По думите му новите правила, въведени от властите, са добро решение и ще извадят на светло имитиращите продукти.

Както „Монитор“ писа с новата наредба се въвежда и дефиниция за "саламурено сирене с повишено водно съдържание". Предвижда се то да се предлага в търговските обекти само предварително поставено от производителя в опаковки, които не могат да бъдат отстранявани в търговския обект. Съдържанието на сухо вещество и маслеността в него не трябва да бъдат по-малко от 40 на сто.

Посочените критерии са в пълно съответствие с изискванията на международния стандарт Кодекс Алиментариус за сирене в саламура - Codex Group Standard for Cheeses in Brine (CODEX ST AN 208- 1999). За този тип сирена са заложени изисквания за използване на означенията "високомаслено", "пълномаслено", "със средна масленост", "частично обезмаслено" и "обезмаслено". Изискванията са записани в приетата от МС Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти. В нея са допълнени някои разпоредби от действащата наредба.

Промените имат за цел да регламентират изискванията по отношение етикетирането на храните, при чието производство или приготвяне са използвани имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко. С нормативния акт се въвеждат и изисквания по отношение наименованията, характеристиките, етикетирането и предлагането в търговската мрежа на най-масово присъстващите на пазара в страната сирена - саламурените.

Въвежда се дефиниция на продукта "бяло саламурено сирене", както и критерии относно неговите основни характеристики.

Предвиден е преходен период във връзка с въведените нови изисквания по отношение на етикетирането и опаковането, с цел даване на възможност на бизнеса за адаптиране към направените промени. Наредбата ще влезе в сила три месеца след обнародването й в Държавен вестник.

Коментари

Alb11g ( преди 2 години )
rate down comment 1 rate up comment 0
Новини Варна