IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
15:30 | 2 септември 2021
Обновен: 15:00 | 22 април 2024

Нови фалити и нов ръст на цените. Този път при пилешко и яйца

Виновно било рязкото покачване на цените на суровините и фуражите

По материала работи: Слав Велев
Нови фалити и нов ръст на цените. Този път при пилешко и яйца

Птицевъдите в България са заплашени от фалити заради финансовата криза и многобройните проблеми в сектора. Това каза в интервю за "Радио Варна" председателят на Асоциацията на промишленото птицевъдство Даниел Божанков.

"Един от основните проблеми пред които сме изправени с настъпването на пандемията още миналата година, е рязкото покачване на цените на суровините и фуражите. Те се повишиха с около 70%. Става въпрос за пшеница, царевица, соев сироп, слънчоглед и олио. Тези суровини образуват голям процент от себестойността на нашия продукт. Негативно влияние върху печалбите на производителите оказва и увеличението на цените на материалите, тока и горивото", поясни Божанков.

Докато цените на суровините се покачват, продажните цени не са се променили за последните 2 години. Това води до всекидневни загуби за производителите.

"Продажбата под себестойност увеличава риска от фалити. Много производители нямат възможност да изхранват животните и им се налага да теглят нови кредити. Някои имат и стари заеми, които не могат да върнат и влизат в един омагьосан кръг", коментира още Божанков. Той изтъкна необходимостта от спешна намеса на държавните органи за справяне с кризата.

През май, прозиводителите са имали среща със земеделския министър Христо Бозуков. Те са поискали подкрепа от негова страна за отпускането на жито и царевица от държавния резерв.

"Тази година реколтата е добра и е необяснимо за нас защо продължава да се покачва цената. Поискахме да ни бъдат отпуснати жито и царевица от държавния резерв под формата на стоков кредит преди жътва. Идеята ни беше когато започне жътвата и цените на зърното паднат, да възстановим количествата в този резерв", каза още председателят на Асоциацията на промишленото птицевъдство.

През май цената на пшеницата е била 440 лева на тон, а след началото на жътвата е паднала до 330 лева на тон. По думите на Даниел Божанков, разликата от 110 лева е можела да бъде от голяма помощ за животновъдите.

Проблем според него е и факта, че животновъдите и земеделските производители не са включени в нито една от Covid-мерките.

"Нашето желание е да бъде актуализиран списъка с КИД (икономическия код на дейност) за да можем да бъдем включвани в тези мерки", коментира Даниел Божанков. Разговори в тази посока са водени и със служебния министър на икономиката Кирил Петков на среща преди няколко дни. Той е изразил готовност за съдействие по въпросите, обвързани в неговата компетенция.

Асоциацията на промишленото птицевъдство взе участие и в днешния протест на земеделците в района на село Шереметя край Велико Търново. 27 браншови организации в селското стопанство настояват в актуализацията на бюджета да бъдат предвидени 110 милиона лева като компенсационна Covid мярка.

Чуйте разговора на Иван Барбов с Даниел Божанков тук

Коментари

Новини Варна