IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
13:00 | 3 септември 2021
Обновен: 04:06 | 25 април 2024

На първо четене: Оставиха Борисов и Караянчева без охрана

Ива Митева внесе ред в хаоса: Промените в Закона за НСО са приети

По материала работи: Слав Велев
На първо четене: Оставиха Борисов и Караянчева без охрана

На първо четене: Оставиха Борисов и Караянчева без охрана. Отново хаос в НС заради гласуването на промените в Закона за НСО, внесени от ИБГНИ и ИТН.

Вчера депутатите така и не разбраха дали поправките са приети или не са. Според част от тях те са одобрени, според други не, както и обяви председателстващата заседанието вчера Росица Кирова, защото „За“ законопроекта не бяха гласували 121 депутати, предаде "ДНЕС.bg".

Тази сутрин председателят на парламента Иван Митева предложи отново да бъдат гласувани промените, които вчера разделиха депутатите. След проверка тя е открила нарушения на правилника, които изискват ново гласуване.

„След като се запознах със стенограмите, заключих, че при първото гласуване има нарушение на правилника, гласувано е по-малко от 30 секунди. Констатирана е липса на кворум, заседанието не е прекратено, не е поискана проверка на кворума. Според мен всички гласувания са нищожни“, обяви Митева.

След час спорове, тя свика заседание на Председателския съвет и след това в пленарната зала обяви, че промените в Закона за НСО, внесени от ИТН са приети, защото вчера на гласуването на присъствали 125 депутати, като 101 от тях са били „За“ поправките.
От ГЕРБ отново възразиха срещу решението й.

„Преди час вие твърдяхте, че процедурата не е спасена и заради това поискахте отново да се гласува, сега правите точно обратното и казвате, че процедурата е спасена“, скочи председателят на ПГ на ГЕРБ.

Според Александър Ненков автономното решение, което е взела Митева е по натиска на нейната парламентарна група.

С измененията в закона, приети на първо четене, се предвижда ограничаване на кръга от лица, които използват охрана от службата и специализиран транспорт службата и НСО трябва да охранява само "тримата големи" - президентa, премиерa и председателя на Народното събрание.

Още политически новини ще намерите на "ДНЕС.bg"

Коментари

Новини Варна