IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
15:15 | 3 септември 2021
Обновен: 12:28 | 2 май 2024

Туристите: БГ-морето е пренаселено, скъпо, скучно и шумно

Недопустимо е движението на тежки мотоциклети след 23 часа, възмущават се гостите от липсата на правила у нас

По материала работи: Слав Велев
Туристите: БГ-морето е пренаселено, скъпо, скучно и шумно

Нашето Черноморие е пренаселено, обслужването не задоволява, а цената не отговаря на качеството. Това сочи кратък анализ на впечатленията на пристигналите чуждестранни граждани през месец август 2021 година спрямо пандемичната 2020 година и базисната 2019 година, съобщават от Бургаската регионална туристическа камара.

През месец август 2021 г. на летище Бургас са посрещнати 174 044 чуждестранни граждани. Спрямо 2020 г. е постигнат ръст от 123,45%, а спрямо базисната 2019 г. е реализиран един спад от 56%, в абсолютни цифри в по-малко 221 906. Ръстът на пристигащите чартърни полети през август 2021г. спрямо 2020 г. е достигнал 97%, а 2021 г. спрямо 2019 г. – бележат спад от 51,40%. Голямата заболеваемост с Ковид-19, страхът, непознаването на болестта, затворените сухопътни, въздушни и морски граници, липса на свобода, невъзможността да се излиза от дима за неопределено време, невъзможността да се посещават спортни събития и културни мероприятия, на срещи с приятели и близки затворени в клопка, стъписа Европа и света през 2020 г. Етапното отваряне на границите, намаляване на заболеваемостта, разхлабването на ограничителните мерки, отприщи търсенето на свобода през 2021 г. Никога сме нямали търсене и заетост, леглова база без сигурност, без предварителни резервации. Настоящото, от 15.07. до 20.08. т.г., приличаше като ново преселение на света. Какви изменения ма пристиганията по водещи пазари.

Какви положителни тенденции през август 2021 г. по пазари спрямо 2020 г. и базисна 2019 г. се отразиха:

1. От направения анализ на пристигнали чуждестранни туристи е видно следното: a) най-голям е ръстът на украинските туристи спрямо 2019 г. с 39% b) спадът на германските туристи спрямо 2019 г. е само 18%, на литовските – 28,40%, на Люксенбург е 9%, на Нидерландия – 9,73%, на поляците е 33%.

2. Индивидуалните резервации от Румъния, Молдова и Украйна доминират. Във всеки паркинг на даден хотел в Обзор, Свети Влас, Слънчев бряг и Равда се вижда на 15-20 МПС-а, всяка 3 или 5 е от тези страни.

3. От направените анкетни проучвания е видно, че туристите от чужбина са доволни от условията за почивка и мерките срещу Ковид-19. Доминират оценки, че целият персонал е много внимателен и с поведението си е пример за чужденеца, искаме, не искаме, необходимо е да се съобразяваме с наложените правила.

4. Хотелиери, ресторантьори, ТО, ТА и работещите в магазинната мрежа се фокусираха върху опасността и здравето на туристите с ежечасните дезинфекции на рецепция, на етажите в хотела, ресторанта, офисите на ТО и ТА, на магазините и други.

5. Организацията и провеждането на инфотурове от МТ със страни като Русия, Словакия, Полша, Германия, Северна Македония, Гърция и други. Журналистите от тези турове, във своите статии, показаха състоянието на нашия туризъм при Ковид-19, качеството на продукта и красотите ни по Черноморието.

6. Възстановиха се пазари като Естония, Норвегия, Франция, Италия, Латвия, Литва, Нидерландия и Швеция, от които през сезон 2020 не сме посрещнали нито един турист. 7. Съществено ръстове спрямо 2020 г. бележат пазари като: Австрия – 148,80%, Белгия – 123%. Чехия – 127%, Германия – 103%, Ирландия – 214%, Полша – 31%, Израел – 150% и Украйна – 2,53. 8. Максимално нараснаха резервациите през Букинг.

От направените проучвания е видно, че повече от 40% от настоящата заетост на хотелите е чрез тази система. Спрямо 31.08.2021 г. , заетостта през август е със спад от 45-48%, по-добър е средния престой на българина – около 4 дни, докато през 2019 г. е бил 2,8 дни, на германеца – 9 дни, на поляка – 8 дни, на румънеца – 5 дни, на чеха – около 7 дни. Споменатите изчисления показват съществени промени в престоя на българина и чуждестранните граждани. Резервационната система Букинг се наложи и ще се утвърждава, защото чрез нея беше населен с туристи и комплекс Меден рудник, Община Бургас, като събитие в историята на туризма и областта.

С какви отрицателни впечатления си отиват българи и чужденци през август 2021 г.:

Липса на достатъчно места за паркиране. Нито един туристически комплекс, Черноморско селище или общински център не е планиран с такова застрояване, нарастване неимоверно много не легловата и ресторантьорска база. Това създаде неузнаваем смут и реакция за търсене на паркоместа.

Липса на квалифициран персонал за обслужване, като сервитьори, бармани, камериерки, озеленители и други.

Наемането на обслужващ персонал от Украйна, Молдова, Северна Македония, Турция и от близък и далечен Изток, няма да повиши качеството на обслужване. Това е временно явление, просто се забавя решаването на проблема със задържането на българина, който ще квалифицираме, ако създадем специален фонд.

От направеното активно проучване на пловдивски граждани, почиващи на родното Черноморие, на юг и на север от Бургас, споделят ясно и точно:

- Нашето Черноморие е пренаселено, обслужването не задоволява, цената не отговаря на качеството;

- 10% споделят условията са добри, но смятат, че персонала и обслужването е под всякаква критика;

- Скъпо, пренаселено, с лошо обслужване;

- По родното ни Черноморие липсват достатъчно атракции за българи и чужденци. В настоящия анализ се споменава конкретното проучване, защото от автобусите в Слънчев бряг и на юг от Бургас доминираха граждани със своите МПС от Пловдивска област.

Крайно неприятно е да си телефонират ТО и ТА фирми от Чехия, Полша и Украйна, защо нашите общини не спазват българското законодателство – като неспазване на ЗУУЧК – извършват се строителство на нови ресторанти до края на юли, тежки МПС се движеха на 3-4 метра от хотелски комплекси и застрашаваха сигурността, здравето, покоя и чистотата на въздуха, защо се движат с непозволена скорост тежки мотоциклети и след 23 часа правят турове и форсират своите двигатели. В демократичните общества, това е недопустимо, но ако евентуално се случи, санкциите са жестоки.

През цялата 2020 г. и настоящата 2021 г. липсваха едномесечни прогнози за епидемичната обстановка в страната. Често се издаваха заповеди „отваряйзатваряй“ от МЗ. Много добре знаем, че трябва да се спазват директивите на ЕС и състоянието на заболеваемостта, но как това го правиха правителствата на Франция, Испания, Португалия, Гърция и Турция.

В заповедите на МТ липсват конкретни изисквания при влизане на чужденци в България, когато сме в зелена, оранжева и червена зона, особено за туристите от трети страни. Най-подходящ е случая с Беларус. На 17.09.2021 г., пристигат беларуски туристи при положение, че по политически причини не се признава руската ваксина и тогава, как те могат да влизат в страната?

Все още не е решен въпросът с ритмичното плащане на социалните мерки на държавата към хотелиери, ресторантьори, ТО, ТА, екскурзоводски и транспортни фирми.

Високата цена на 1 киловат от август увеличи разходите в хотелите с капацитет от 75 до 150 легла 2-3 пъти, а от 150 до 300 легла от 4 до 5 пъти. Тези увеличени разходи ще стопят скромните приходи в хотелиерството и ресторантьорството.

40% от туристите в Западна Европа пътуват през последната седмица, която са резервирали чрез last minute. Такъв туристопоток, резервиращ легловата база в последната седмица, могат да приемат дестинации с огромен леглови контингент. При малките обекти и дестинации трябва да има определена сигурност, в противен случай, загубите са огромни и насочват фирмата към фалит. Спечелиха много от last minute Турция, фирмите от Балеарските острови, Египет и определена целева група от хотели по Червено море.

Резервациите в last minute доведе до намаляване туристопотока от Западна Европа, защото малките групи не можаха да осигурят заетост на седалките в чартърните полети между 50-75%.

Има какво много да поискаме от концесионерите на плажовете, същите са монополизирани. Много от фирмите за 2022 г. не са договорили в туристическия пакет услуга „плаж – чадър и шезлонг“, защото често се варира с цената, почистването и квалификацията на спасителните екипи и тяхното човешко отношение.

Отиваме към последния месец на сезон 2021. През септември голяма част от фирмите ще го закрият между 10.-15.09., но водещи хотелиери и ТО имат последните чартърни на 17., 22. и 26.09.2021 г.

Очакваме кадифена есен и успешен завършек на месец септември, ако се запазят ограниченията от последната заповед на МЗ.

Коментари

Новини Варна