IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
10:30 | 11 септември 2021
Обновен: 23:48 | 24 април 2024

Пътната маркировка "светкавица". Какво oзначава?

М14 озадачи туристи по морето

По материала работи: Слав Велев
Пътната маркировка "светкавица". Какво oзначава?

Снимка: GlasNews.bg

"Имат ли право шофьорите да спират върху пътната маркировка "светкавица", а да паркират?. Този въпрос получихме на редакционната поща на GlasNews.bg от туристка в Поморие.

По думите й паркирането е почти невъзможно по курортите през лятото. Някои автомобили са спирали върху маркировката с жълта начупена линия, но позволено ли е това?

Маркировката е сравнително рядко срещана в странара, но конкретно в Поморие е точно обратното.

Проверка сочи, че с въпросната маркировка - М14, "Начупена линия" или според някои "светкавица", се очертава площ, забранена за паркиране на пътни превозни средства.

В случаите, когато маркировката е допълнена със символи или надписи, означаващи определени категории пътни превозни средства, забраната за паркиране не се отнася за тях.

Престоят е разрешен.

Начупената линия се изпълнява с жълт цвят под ъгъл 45° към ръба на пътната настилка (крайната линия) и се ограничава с линии, перпендикулярни на същия ръб, с дължина 2,00 m. Широчината на линията е 0,10 m.

Така, ако е имало автомобили спрели за престой, те не са били в нарушение. Ако са паркирани обаче, тогава случаят е съвсем друг.

Коментари

Новини Варна