IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
09:10 | 14 септември 2021
Обновен: 19:57 | 21 април 2024

Проблемите с преброяването не секват: имейлите и интерактивната карта

Удължават срока за онлайн преброяването

По материала работи: Слав Велев
Проблемите с преброяването не секват: имейлите и интерактивната карта

От НСИ са направили предлжение до Централната комисия по преброяването и до правителството срокът на онлайн преброяването да бъде удължен заради проблемите с регистрацията и работата на системата в първите дни на “Преброяване 2021”. Това каза шефът на Националния статистически институт Сергей Цветарски. През последните три дни, независимо от затрудненията, се преброяват по около 100 000 души на ден. Въпреки това темповете са ниски, посочва Цветарски, цитиран от БТА, предаде "Труд".

В неделя до 12 часа електронно са се преброили 459 118 души, които живеят в близо 200 000 домакинства.

За първите четири работни дни на телефона на колцентъра за преброяването (02) 9078 430, са се обадили 18260 души, а най-честите запитвания са, че регистрацията с определена поща не работи.

В указанията за електронното преброяване изрично е указано, че с една регистрация се преброява само едно жилище и лицата, пребиваващи в него. Лицето, което се регистрира, задължително трябва да бъде част от преброените в електронната карта лица. Ако гражданин желае да преброи електронно друг човек, например свой възрастен роднина, е необходимо да направи друга регистрация с друг електронен адрес - email и личните данни - ЕГН, български документ за самоличност на лицето, за което ще се попълва преброителната карта.
Друг проблем, за който има обаждания в колцентъра е интерактивната карта, на която хората трябва да отбележат точния адрес, на който живеят.

Участването в преброяването е задължително по закон, като който не се включи е застрашен от глоба от 160 лева. След края на електронното регистриране тръгват преброители, като към момента процесът трябва да завърши на 3 октомври.

Коментари