IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
09:10 | 27 септември 2021
Обновен: 20:19 | 28 март 2024

Референдумът реши: Мадарският конник остава в Шумен, селото му също

Eдва 93 мадарци подкрепиха искането на кмета селото да премине към община Каспичан

По материала работи: Слав Велев
Референдумът реши: Мадарският конник остава в Шумен, селото му също

Глобалният символ на България Мадарският конник остава в община Шумен след като селото, в чието землище се намира барелефът отказа да премине към община Каспичан. Почти 300 души поискаха провеждането на референдум за отделяне от община Шумен по инициатива на кмета на Мадара Неделчо Неделчев. На самия референдум обаче Неделчев претърпя пълен крах и за идеята му гласуваха едва 93, предаде "Монитор".

Съдбата на селото се превърна в инструмент за политическа борба на Неделчо Неделчев, който беше избран за кмет на Мадара от Воля, на пролетните парламентарни избори беше в листата на "Има такъв народ", а на летните ИТН се дистанцира от него. Неделчев обвиняваше общината - майка, че не дава достатъчно средства за селото и то на практика е донор на гражданите от областния център. Кметът убеждаваше съселяните си, че, ако мине към Каспичан, селото ще получи по-голяма финансова независимост и собствен бюджет. След проведено заседание на Общинския съвет в Каспичан тамошната община даде съгласие в зависимост от резултата от референдума да приеме селото беглец.

В края на деня на допитването обаче на въпроса "Съгласни ли сте село Мадара да се отдели от община Шумен и да се присъедини към съседната община Каспичан?" с "да" отговориха 93 избиратели, докато 286 са против. Референдумът е законен, тъй като в него са участвали над 40 процента от избирателите по списък - 381 от 904.

По-рано през деня в анкети на телевизиите жители на Мадара обясняваха, че не искат да минават към Каспичан, защото това ще влоши качеството на медицинското и административното обслужване на населението, а и по-голямата част от мадарчани работят в Шумен.

Вотът на съселяните му видимо раздразни инициатора за референдума Неделчо Неделчев, който даде воля на чувствата си със статус във фейсбук и наруга избирателите. „След преброяването на бюлетините от днешния референдум стана ясно, че Мадарчани си заслужават общината и съдбата. Съжалявам само, че не съм ги разбрал за какво са ме избрали и съм вложил близо две години в това, за което всички искахте преди местните избори – самостоятелен бюджет на селото и справедливо разходване на публичните средства. Но все пак аз съм сключил договор с вас за 4 години и ще си го изпълня. След 2 години и 3 месеца може да си изберете който си пожелаете – всеки става, дори и да не може да чете и пише, достатъчно е да не му пука от приказките, че „кмета нищо не прави“. От утре моля, не очаквайте от мен повече от това, което съм задължен да правя по ЗМСМА и то само тези неща, които не изискват финансов ресурс. Благодаря все пак на тези които гласуваха със ЗА. За съжаление сме много малко хората, които успяхте да оцените представените ви факти и цифри." Неделчо Неделчев почти заплашва, че от утре предприема действия по закриване на Сдружението, което организира тазигодишния събор и миналогодишния рок фестивал, както закрива и фейс групата „Кметство Мадара“. "Тези които искат и търсят информация и помощ ще я намират по реда, предвиден в закона. Пожелавам приятно празнуване на тези, които си мислят, че са ме победили, не разбирайки, че днешния вот не касае по никакъв начин вашия кмет, освен, че го освобождава от отговорности, които бях поел без законът да ме задължава. Вие гласувахте срещу себе си и шанса Мадара да бъде наистина символ на България, а не просто украшение на герба на община Шумен. Честито и лека нощ!“ - завършва натъжен Неделчев.

Коментари

Новини Варна