IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
10:00 | 27 септември 2021
Обновен: 16:19 | 19 април 2024

Хлебарите искат 9% ДДС - спирачка срещу неконтролируемия скок в цените

Стойността на насъщния се формира от много компоненти

По материала работи: Слав Велев
Хлебарите искат 9% ДДС - спирачка срещу неконтролируемия скок в цените

Снимка: Монитор

Хлебарите поискаха 9% ДДС за всички стоки услуги на 9 %. Това, според производителите на хляб, е единствената работеща мярка срещу инфлацията и скока в цените на основните стоки, съобщи БНР.

Цената на хляба се вдига, признава председателят на браншовия съюз Марияна Кукушева, но подчертава - хлябът е пазарна стока и цената му се формира от много компоненти: "Цена на суровината, на труда, на електрическата енергия, на газа, транспорта и върху всичко това имаме обща стойност на ДДС към държавата." Цената на всичко скача, затова и хлебарите смятат, че намаляването на ДДС е логична антиинфлационна мярка.

"Мярка за борба с корупцията, мярка срещу сивия сектор, мярка за по-висока събираемост на всички данъци в държавният бюджет". За разлика от предишни години сега бранша не искат диференциране на ставката само за хляба.

"Времето на въвеждане на диференцирана ДДС ставка изтече, защото този тип мерки бяха използвани политически и изправяха браншовете един срещу друг", припомни Кукушева.

Коментари

Новини Варна