IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
09:40 | 1 октомври 2021
Обновен: 09:27 | 28 март 2024

11 700 лева брутно, месечно за шефката на държавната "Автомагистрали"

3 пъти по-високи заплати - само по 10 000 лв., обявени в сайта им

По материала работи: Слав Велев
11 700 лева брутно, месечно за шефката на държавната "Автомагистрали"

Заплатата на шефката на борда на директорите на държавното предприятие „Автомагистрали“ ЕАД Десислава Христова е вдигната почти тройно на 10 август т.г. Това стана ясно часове след като „24 часа“ пусна въпрос по Закона за достъп до обществена информация до предприятието и до Министерството на регионалното развитие и благоустройството дали е вярно това и на какво основание е направено.

Вчера сутринта предишната информация за възнагражденията на борда със старите заплати, която бе публична в сайта, изчезна, а по обед се появи новата. Според нея Десислава Христова вече има 11 700 лв. брутно месечно възнаграждение, или 10 157 лв. нетно. Предишното й беше 3660 лв. Тя е председател на Съвета на директорите на дружеството и го представлява съвместно с изпълнителния директор Иван Станчев. Станчев е със същото брутно месечно възнаграждение, но при него то не се различава много от предишното, което също беше над 10 хиляди лв. Осъвременена е и информацията за заплатата на третия член на борда – Валентин Вълков. От същата дата – 10 август, тя е вече 3900 лв. бруто и 3137 лв. нето. При Вълков обаче промяната е съвсем минимална, тъй като предишната му заплата беше 3660 лв.

Към онзи момент бордът на „Автомагистрали“ участваше редовно в заседанията на комисията по ревизията на предишното управление в парламента, вадейки информация за платените авансово пари за магистрала „Хемус“. По същото време в пътния сектор вече бе почнало недоволството от пълното спиране на работата по поддръжката на пътищата, което продължава и до днес и се изразява в протестни блокади на пътищата. Междувременно строителите на „Хемус“ също протестираха заради спирането на плащанията за дейността им. "Има си закони, наредби и правилници, по които се определят заплатите на ръководствата на такива фирми и аз съм далеч от мисълта, че някой е нарушил нещо. Вероятно заради големите обеми на работа заплатите трябва да са такива. Въпросът обаче има и морална страна. А найважното е все пак, че магистрала "Хемус" трябва да се довърши, а не строителството да се спира", реагира изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Валентин Николов.

Коментари

Новини Варна