IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
09:20 | 5 октомври 2021
Обновен: 05:59 | 25 април 2024

Очаквайте скоро, скокът: От 2,70 на 3,40 лева за кубик вода във Варна!

Поскъпването на живителната течност ще е между 3 и 80%

По материала работи: Слав Велев
Очаквайте скоро, скокът: От 2,70 на 3,40 лева за кубик вода във Варна!

Скъпият ток може да повлече ВиК компаниите към дъното, и то в последната година на регулаторния им период, когато по закон не могат да променят цените на водата. Това може да стане чак след три месеца - от 1 януари. Тогава обаче върху домакинствата се очаква да се стоварят и увеличените цени на парното и на тока. Как ще се смекчат тези ценови удари, ще трябва да решават политиците в новоизбрания парламент и следващо правителство, както и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), пише "24 часа".

48 ВиК дружества внесоха в КЕВР още през юни-юли бизнеспланове и предложения за цени за следващия регулаторен период, който е от 2022 до 2026 г. Това бе направено обаче преди шоковото увеличение на цените на електроенергията на свободния пазар и в заявленията им това нещо не е калкулирано. Всичките с изключение на “Софийска вода” поискаха увеличение на цените на водата от 1 януари догодина. Вестник “24 часа” изчисли процента на увеличение на предложените цени в сравнение с тези, които действат от 1 януари 2021 г. за 20 от големите градове у нас. (Виж таблицата.) На практика вече няма цена под 2 лева на кубик, а в Сливен от 1,981 лв. новото предложение е водата да струва 3,562 лв., т.е. увеличението е 79,81%

Според данните на КЕВР делът на разходите за ток варира между 1,62% до 44,64% от общите разходи без амортизации. Най-висок дял на разходите за ток са на дружествата, които доставят вода с помпи, но и които отчитат по-високи нива на загуби на вода. При шест дружества отчетените разходи за електроенергия за 2020 г. надхвърлят 30% от общите разходи за доставяне: Добрич, Сливен, Шумен, Разград, Хасково и Силистра, като найвисок е в Добрич – 44,64% от общите разходи. За още 9 държавни регионални ВиК оператора отчетените разходи за ток за 2020 г. за доставяне надхвърлят 20% от общите разходи. Вестникът запита някои от големите дружества как се отразява скъпият ток на финансовото им състояние и ще искат ли корекция на вече внесените заявления. “Това е грабеж от енергийните дружества спрямо ВиК”, заяви управителят на водното дружество във Варна Валентин Вълканов. “Не се справяме, ужасно е положението”, каза той. През последните 5 години цената на един киловатчас електроенергия се покачи от 54 на 98 лв. - за целия период, сега само за месец от 100 скочи на около 230 лв. и фирмите отказват доставки на ток. “В бизнес плана за развитие за следващите 5 години, който сме дали за одобрение на КЕВР, максималната цена за киловат, определена от регулатора, е 120 лв., а тя вече е много по-висока и не се знае как ще варира”, заяви Вълканов. Ръководителят на силистренското ВиК инж. Васил Боранов,смята, че за момента се справят и си плащат тока, но това е за сметка на заложените инвестиции. “Цената на тока на 27 август бе 281,19 лв. за мегаватчас, нарастването е с около 61% спрямо това, което сме плащали досега”, каза той. Дружеството е принудено чрез увеличение на цената на водата за потребителите да се справи със ситуацията. “Няма как да се намери друг начин, понеже в Силистра добиваме водата с помпи и сме зависими изцяло от електроенергията", каза управителят. ВиК в Добрич вече плаща месечни сметки за ток по 1,3 млн. лв. при 700 хил. лв. преди поскъпването. “На практика става дума не за скъп ток, а за много по-скъп и трудно се справяме. Ако няма помощ от държавата, не можем да издържим”, каза директорът на дружеството Тодор Гикински. Взетото решение държавата да плаща част от еленергията той определя като положително и навременно. От юли ВиК в Габрово купува тока от доставчик от последна инстанция, след като избраният след обществена поръчка търговец е прекратил договора. “Цената ни преди беше 92,20 лв. за мегаватчас ток. За август е около 250 лв.Според актуалния ни бизнес план токът би трябвало да струва 75 лв., а в момента сме на 250 лв.”, обясни управителят Владимир Василев. А цената на водата в Габрово не е променяна.

“Поскъпването на водата е неизбежно при тези цени на тока. Ако миналата година сме плащали 100 хил. лв., тази година плащаме за електроенергия 350 хил. лв.”, коментира ситуацията шефът на ВиК в Бургас Ганчо Тенев. И добави, че е предлагал на КЕВР в този случай да се приложи чл. 19 от Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги, който позволява преразглеждане на цените на водата при извънредни ситуации. “Защото ние сме планирали нещата при едни цени на тока, а цената му скочи 2,5 пъти”, заяви инж. Тенев. Високата цена на тока на свободния пазар и повишеното потребление на вода заради продължителното засушаване са основните две причини за значителните финансови затруднения на ВиК в Плевен. Засега дружеството компенсира повишените разходи за ток с ограничаване на други разходи. Съюзът на ВиК операторите, “Българският ВиК Холдинг” и синдикатите са отправили запитвания до КЕВР дали не може цените на водата да се коригират още сега заради скъпия ток, но в писмения отговор на комисията, с който “24 часа” разполага, е отбелязано, че Наредбата за регулиране на цените на ВиК услугите не позволява това. КЕВР припомня, че все още не са приети законодателните изменения за социалната поносимост на цените на ВиК услугите, както и за подпомагането на домакинствата с ниски доходи, за да им се гарантира достъп до ВиК услуги. Всичко това бе предвидено в проекта за промяна на закона, внесен в парламента още докато ГЕРБ бяха на власт. “Българският ВиК Холдинг” би могъл да помогне за ситуацията, като поеме координацията за обща обществена поръчка за купуване на ток от борсата, което би намалило цената му, препоръчва още комисията. “Освен това ВиК дружествата трябва да планират мерки за енергийна ефективност. Това не означава само оптимизиране на работата на енергийните обекти, а и мерки за енергийна независимост, например осигуряване на възобновяеми източници на електрическа енергия и/или съоръжения за съхранение на електроенергия в обектите от ВиК системите”, пишат от комисията.

И рехабилитацията на ВиК мрежите закъса

Рехабилитацията на ВиК мрежите в страната, която се изпълнява по Оперативна програма “Околна среда” и е на обща стойност 1,8 млрд. лв., започва да закъсва. Тези проекти са правени през 2017 г. с тогавашните цени на строителните материали и на горивата. Но те още не са довършени и все повече строителни фирми са изправени пред безизходица, защото строителните материали вече струват средно с 32% повече, отколкото са калкулирани в проектите. “Един линеен метър канал с най-малкия диаметър според проектите струва 600 лв., но цената му

тогава е бил и търгът, проведен по Закона за обществените поръчки, и в него са калкулирани тогавашните цени на материалите. “Тръби, стоманобетонни шахти, изкопни работи, инертни материали – всичко е вече с около 32% по-скъпо, като поскъпването се натрупа най-вече тази година. А стойността на материалите е към половината от стойността на целия проект”, каза Симидчиев. Новите по-високи цени на горивата също надуват разходите на строителите, но те са пресметнати в тези 32%. Законът за обществените поръчки позволява при строителство да се залагат до 10% за непредвидени разходи, но дори тези клаузи да се задействат, пак не решават проблема. Освен обективните причини има и субективни: проектите се забавиха с около две години и ако това не беше се случило, сега вече щяха да бъдат довършени и изцяло разплатени.

бе арестуван заради водната криза в Перник. На практика процедурите приключиха след неговото арестуване и повечето строителни разрешителни са издадени едва през 2020 г. “24 часа” запита неофициално големи строителни компании с каква норма на възвръщаемост работят по водните проекти по ОПОС. Само при две от тях се оказва, че тя е малко по-висока - около 18%, в повечето случаи е около 15%. От миналогодишните финансови отчети на фирмите личи, че когато строят жилищни кооперации и комплекси, печалбата им стига до около 50% от вложените средства и разходите, но при тях рискът е изцяло за тяхна сметка. Очевидно при водните проекти, тъй като са много мащабни и става дума за много пари, а и са минали през състезателни процедури, печалбата няма как да е голяма. Т.е. дори хипотетично да се разделят изцяло с нея, това пак няма да реши проблема. По груби изчисления водните проекти са оскъпени с около 300 млн. лв. само от поскъпването на строителните материали, на горивата и на разходите за труд. Договорите, сключени по Закона за обществените поръчки, няма как да се “сложат на пауза”, защото поскъпването не е форсмажорно обстоятелство. По принцип Законът за обществените поръчки позволява увеличаване на стойността на договорите само до размера на инфлацията, а тя е едва 3,7% за последните 12 месеца. Освен с европейски пари водните проекти се правят и с пари на самите ВиК оператори, които съфинансират 30% от стойността. Тези разходи са фиксирани в годишните им инвестиционни програми, а точно сега водните фирми няма как да извадят допълнително пари, защото скъпият ток буквално е стопил финансите им в последните 2-3 месеца. Премиерът Стефан Янев: Водният холдинг ще купува ток от борсата за всички ВиК дружества, ще е по-евтино “Българският ВиК холдинг” ще трябва да изгради своя собствена търговска фирма, която да пазарува електроенергия директно от борсата за нуждите на ВиК дружествата в страната. Това заяви служебният премиер Стефан Янев през уикенда при посещението си в Маджарово. “Това ми е призивът и към всички потребители на ток, малки и големи - да си защитят сами интересите, като си изберат подходящ търговец или си договарят пакети директно от борсата”, каза Янев.

Изявлението предизвика веднага коментар на бившия зам. регионален министър Николай Нанков, който написа във фейсбук, че след 5 месеца лутане правителството на Румен Радев най-после осъзнало, че идеите на ГЕРБ за стабилизиране на ВиК сектора чрез създаването на водния холдинг са възможно най-добрите. “Започнахме да работим по създаването на собствен търговец на електроенергия за нуждите на ВиК операторите в края на мандата ни. Но за наследниците ни явно изчегъртването е било поважно и вместо идеята вече да е реализирана, тя е била оставена да престоява. Кризата с високата цена на тока, която застрашава от фалит много от ВиК дружествата, явно ги е стреснала. Изплашени, че ще се наложи драстичен скок на цената на водата, са се сетили да изтупат от праха плановете ни. Не съм сигурен, че ще имат капацитет да се справят заради неудачните кадрови промени.

Коментари

Новини Варна