IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
08:20 | 9 октомври 2021
Обновен: 06:46 | 24 април 2024

Европейския ден на донорството отбелязваме на 9 октомври

Днес е още Световен ден на пощата и Ден на античната култура

По материала работи: Слав Велев
Европейския ден на донорството отбелязваме на 9 октомври

Датата 9 октомври е белязана от много символика.

Денят е възможност да почетем донорите и техните семейства, както и да благодарим на специалистите по трансплантация. Целта е да бъде привлечено вниманието на гражданското общество, медицинската общност и политиците от цяла Европа към значението на донорството и трансплантацията.

Тази година мотото на Европейския ден на органното донорство и трансплантацията е „Просто кажи „Да!“. Нека хората разберат, че подкрепяш донорството!“, а целта е повече граждани да получат информация за смисъла и значението на донорството и трансплантацията.

Един донор може да спаси 8 човешки живота чрез донорство на органи и да подобри живота на до 100 души чрез донорство на тъкани.

Към момента 1010 български граждани живеят с надеждата да получат орган, който да им позволи да водят нормален живот. Чакащи за присаждане на бъбрек са 893 души. От трансплантация на черен дроб се нуждаят 41 български граждани, от сърце – 44 души. Белодробна трансплантация очакват 22 наши сънародници.

На 9 октомври се отбелязва и Световния ден на пощата. На тази дата през 1874 година в Берн е подписан договор за създаване на Всеобщ пощенски съюз. Броят на страните-членки в съюза се увеличава толкова бързо през следващите три години, че името му е променено на Всемирен пощенски съюз през 1878 г. На 1 юли следващата 1879 година и България се присъединява към съюза, а през 1880 г. Княжеството получава първата покана за конференция в Париж и това е началото на официалните международни контакти на българските пощи.

На днешния ден - 9-ти октомври се отбелязва още и Деня на античната култура. Археологическата култура у нас е плътно наситена от антични паметници, които представляват част от огромното наследство на Средиземноморския културен ареал. Интересното тук е, че хронологически в европейската история античните и тракийските паметници принадлежат към един и същ период. Сред един от 10-те антични символи – паметници на културата в България е и Одесос.

Коментари

Новини Варна