IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
16:00 | 9 октомври 2021
Обновен: 19:14 | 28 март 2024

Вазов на боклука и дискусия във "Фейсбук"-а. Снимка разпали страстите в мрежата

Кадърът е заснет в София

По материала работи: Слав Велев
Вазов на боклука и дискусия във "Фейсбук"-а. Снимка разпали страстите в мрежата

Снимка: Фейсбук

Книга на Вазов се озова в боклука и веднага разпали дискусия в мрежата. Кадърът е заснет в София, а в кофата може да видим захвърлени няколко книги, сред които една на Патриарха на българската литература, забеляза GlasNews.bg.

За част от коментиращите е нормално да се хвърят захабените томове, за да се освободи място в домашната библиотека за нови произведения. Други обаче смятат, че има и други начини.

Вижте част от дискусията:

"Не мога да ги разбера тези хора... Като не им трябват нека ги продадат или подарят. Но такива творби да бъдат хвърляни на боклука е безумие...", пише Н. Колова.

"Е, добре де! Не ти трябва, нямаш на кого да я дадеш или не ти се занимава, пък направи едно стекче и ги размени в някоя кампания "стара хартия за нова книга" примерно или ги предай на пункта за хартия. В пъти по-добре е от просто да я шибнеш в кофата за общия боклук. В този ден местния клошар може да не мине, за да прибере тази находка... Шегата на страна, но имам позната, която се мятка по кофите като клошар, за да прибере изхвърлена книга без да е на ясно в момента за какво й трябва. Такава си е... и се радвам че я познавам, защото мисълта, че има и такива хора ми дава лъч светлина", смята Р. Иванова.

"Поредните коментатори "за" и "против ". Бях дете, когато спасих от изгаряне няколко книги, които още ги пазя, макар, че сега библиотеката ми е препълнена с книги. Това което виждаме в контейнерите, според мен е неуважение към книгите. Можели са да ги сложат в найлонова торбичка, която да поставят до контейнера, защото има хора, които купуват стари книги.", пише Г. Иванова.

"Айде без излишен драматизъм. Книгата е просто вещ, която подлежи на изхабяване. Аз самият в последните години замених всичките си стари и прокъсани издания с нови. Именно защото уважавам книгите. Това не означава, че изхвърлям авторите или произведенията, а две шепи пожълтяла хартия и разнищени корици, за да освободя място за същата книга, която обаче е годна и приятна за четене", добавя Д. Иванов.

"Някой таблет (здрав) ако намерим в кофите много ще се радвам", смята Р. Велев.

"В Германия, когато нещо е запазено и може да се използва не се изхвърля, а се оставя на улицата в един кашон. Слага се надпис "За вземане" и хората, каквото им харесва си вземат. Често има книги, домашни потреби, дискове. Това би могло да се практикува и тук", разказва А. Иванова.

"Изяде ли мишката, книжката" и има ли неуважение в ситуацията или става въпрос за чист прагматизъм, може би мнението по въпроса зависи от манталитета и възгледите на всеки коментиращ. Но в наши дни книгите далеч не са евтино удоволствие.

Цената им за съжаление може да е проблем за купувачи с по-ограничени доходи, които може да се зарадват дори и на стар том.

Коментари

Alb11g завет 80г ( преди 2 години )
rate down comment 2 rate up comment 0
Новини Варна