IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
08:30 | 12 октомври 2021
Обновен: 13:38 | 28 март 2024

Днес е Денят на българската община

Празнува варненският район "Младост"

По материала работи: Слав Велев
Днес е Денят на българската община

Снимка: Фейсбук/р-н "Младост"=Варна

На 12 октомври се отбелязва Денят на българската община. На тази дата през 1882 г. в Държавен вестник е публикуван първият „Закон за общините и градското управление”,  който регламентира устройството и  дейността на местните органи на държавната власт в Княжество България. През 1998 г., водени от желанието да се създаде нова традиция в историята на българските общини, която да свързва миналото, настоящето и бъдещето на местното  самоуправление  в  България, делегатите  на Общото  събрание  на Националното сдружение на общините вземат решение отбелязването на Деня на българската община да бъде на 12 октомври. Оттогава за Деня на общината – 12 октомври, всяка година в България се организират различни по мащаб местни и национални инициативи. Целта е популяризиране дейността на местната власт, постигане по-добро обществено разбиране за ролята й в развитието на обществото, стимулиране на по-активно и съпричастно гражданско участие в процесите на управление на местно ниво.

Днес, своя празник, отбелязва и варненският район "Младост“. Традиционно честванията започват с водосвет за здраве, благополучие и дълголетие в храм  "Св.Пророк Илия".

Денят 12 октомври е посветен на мисионерите в България. По този повод във всички католически енории днес ще бъде отслужена света литургия с това намерение. Няколко дни по-късно, на 18 октомври, Католическата църква в  България ще се присъедини молитвено към световния ден на мисиите.

В исторически план на 12 октомври 1492 г. италианският мореплавател Христофор Колумб открива Америка по време на първата експедиция за намиране на западен път към Индия.

Коментари

Новини Варна