IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
08:40 | 29 октомври 2021
Обновен: 13:22 | 28 март 2024

Ако "зеленият сертификат" не сработи, какъв ли локдаун ни очаква? Вижте!

Реанимационните COVID легла са на изчерпване, а властите загатват, че може да бъдат наложени рестрикции, подобни на тези в Румъния, Русия и Латвия

По материала работи: Слав Велев
Ако "зеленият сертификат" не сработи, какъв ли локдаун ни очаква? Вижте!

Снимка: iStock Images

"Положението в болниците е много сериозно" - това казват здравните власти, които бяха категорични, че ако мярката за зеления сертификат не сработи, ще се наложи да бъде въведен локдаун. 

Вече седмица е забранено влизането в молове, фитнеси, заведения, големи нехранителни магазини, хотели, спортни зали, театри, кина, както и пътувания по екскурзии, без здравния пропуск. Междувременно обаче ударихме няколко нови рекорда по новозаразени и починали за 24 часа, пише "ДИР.bg". 

И макар да е все още рано да се каже дали зеленият сертификат ще даде резултати, на дневен ред стои въпросът ще има ли нов локдаун и дали той ще важи за абсолютно всички, или само за неваксинираните. 

От всички вълни на COVID-19 в България вече имаме понятие от затварянето. Може би най-строго то беше по време на първата вълна, когато имаше КПП-та, икономиката беше блокирана заради забраната за работа на ресторанти, хотели, фитнеси, театри, кина, когато дори нямахме право на разходка в парка, а цели градове бяха охранявани и ни насърчаваха да не излизаме от вкъщи. 

В своя изява пред медиите служебният зам.-министър на здравеопазването Александър Златанов обяви, че ако бъде въведен локдаун, можем да вземем за пример ограничителните мерки в Румъния и Русия. Малко по-късно президентът Румен Радев пък направи препратка към рестрикциите, с които Латвия се справя с поредната вълна на коронавируса.

От Румъния, Русия и Латвия - ето какви биха били ограниченията у нас, ако болниците запълнят капацитета си и зеленият сертификат не даде очаквания резултат.

Румъния - вечерен час, зелен сертификат, ваканция за учениците

Румънската здравна система има сериозни затруднения и е пред колапс поради рязко увеличилия се брой новозаразени и хоспитализирани, които се нуждаят от интензивни болнични грижи. 

Затова на 25 октомври властите въведоха локдаун за 30 дни, който обаче не изключва зеления сертификат. 

Беше въведен вечерен час от 22:00 ч. до 5:00 ч. за всички румънски граждани, а магазини и ресторанти ще работят само до 21:00 часа. Връщат се и задължителните маски на открито. 

На закрито пък не допускат хора без зелен сертификат - само ваксинирани и преболедували. Мярката не важи само за аптеки, хранителни магазини, банки. Ако те се намират в търговски центрове обаче, гражданите отново няма да бъдат допускани без зелен сертификат. Ограничението не важи и за службите в религиозните храмове. 

На фона на рекорди по новозаразени и починали от COVID-19 учениците са във ваканция до 5 ноември, а извънкласните дейности са отменени за 2 седмици. Работодателите пък трябва да организират работа от вкъщи на поне 50% от служителите, ако естеството на професионална дейност го позволява.

Ограничени се и събитията - спортните се провеждат без публика, а концерти и спектакли на отрито няма да се състоят. Театрите и кината работят при 30% от капацитета си, но от присъстващите се изисква и здравен пропуск. Спортните дейности на отрито са позволени, но само за до 10 души, които не живеят заедно.

Дискотеки и барове са затворени. Басейни и хазартни зали могат да работят в интервала от 5:00 до 21:00 часа и само за ваксинирани или преболедували.

Русия - неработна платена седмица, а неваксинираните над 60 без право да излизат от вкъщи

От 28 октомври страната е в частичен локдаун - днес се въвеждат най-строгите ограничителни мерки за държавата от юни 2020 г., тъй като почти всеки ден се отбелязва нов черен рекорд за починали от коронавируса, а темпът на ваксинация нараства бавно. 

Путин нареди само магазините с продукти от крайна необходимост като супермаркетите и аптеките да останат отворени. Училищата в столицата Москва също са затворени, а учениците - пуснати във ваканция. И детските градини преустановяват работа.

Неваксинираните над 60-годишна възраст са задължени да останат вкъщи. Позволено им е да излязат само за да си поставят ваксина, а социални работници ще им помагат с пазаруването, така че да не напускат домовете си. Локдаунът засега за възрастните неваксинирани над 60 години е само до 8 ноември.

Баровете и ресторантите също остават затворени, но имат право да правят доставки по домовете. 

Театрите, музеите и кината имат право да работят, но с ограничен брой посетители, като всички трябва да имат сертификат или за ваксина, или за преболедуване.

Забранени са и големи частни събития като сватби и кръщенета.

Путин дори обяви неработна платена седмица до 30 октомври до 7 ноември заради високата смъртност от коронавируса, като позволи на отделните региони при нужда да добавят още дни.

В болниците ваксинация е задължителна за 100% от персонала, в противен случай на служителя не е позволено да работи. Изключение правят само лица, които имат противопоказания към ваксините. А за да работят други фирми в областта на логистиката, администрацията, гастрономията, е необходимо поне 60% от персонала да е имунизиран.

Латвия - рестрикциите ще продължат за неваксинираните и след края на локдауна

От 21 октомври държавата е в пълен локдаун, който по първоначална информация ще продължи до 15 ноември. При приключването му обаче рестрикциите ще продължават да важат за всички неваксинирани.

Подобно на мерките в Русия, тук също работят само магазините за стоки от първа необходимост и са достъпни услугите от най-голямо обществено значение. И магазините, и фирмите, които предоставят тези услуги, обаче могат да работят от 6:00 до 19:00 часа.

Латвия също въведе полицейски час - от 20:00 от 5:00 часа, като в този интервал латвийците нямат право да излизат от домовете си освен ако не е по спешна медицинска необходимост или за работа.

Ресторантите имат право да предлагат храна само за консумация навън или да правят доставки по домовете.

Присъствено е разрешено да се работи само в институциите, необходими за функционирането на икономиката и обществото.

Ваканцията на учениците беше удължена до 29 октомври, а от 1 ноември в класните стаи ще бъдат само от първи до трети клас. Всички останали преминават на онлайн обучение до края на локдауна. В помощ на родителите, които работят присъствено и няма кой да гледа децата им, ще бъдат сформирани дежурни групи. Университетите също учат дистанционно.

Преустановени са всякакви събития - спортни, културни, развлекателни. 

Също така в страната не работят салони за козметични процедури, както и фирми, които предлагат услуги като активен спорт, туризъм и отдих.

Коментари

Новини Варна