IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
10:10 | 9 ноември 2021
Обновен: 20:08 | 26 април 2024

Забраняват на децата да ядат и пият 30 мин. преди теста

Родителите трябваше да изразят своите становища до вчера

По материала работи: Слав Велев
Забраняват на децата да ядат и пият 30 мин. преди теста

Снимка: Фейсбук/МОН

Родителите трябваше да изразят своите становища до вчера. Регионалните управления на образованието трябваше да обобщят данните за всяко училище и всяка паралелка и днес ние ще ги имаме. Към момента официални данни не мога да кажа, но това, което е неформално е, че родителите имат желание децата да се върнат в училище и да приемат тестването. Това каза за Bulgaria ON AIR служебният заместник-министър на образованието Мария Гайдарова.

"Нормално е в едно училище да се случи да има паралелки, които да бъдат в обучение от разстояние в електронна среда, както и такива, които да са присъствено в училище. Тестовете, така както са избрани от Министерството на здравеопазването, изискват да бъдат направени в контролирана среда, така че да имаме минимален риск и да имаме гарантирана безопасна среда в училището учениците да бъдат при равни условия", допълни още Гайдарова.

"Учениците от 1-4 клас е приоритет да бъдат върнати в училище. Дефинирали сме какви са условията на безопасна среда - наличие на тестове, над 50% от родителите да желаят връщането в конкретната паралелка, и дали учителите имат "зелен сертификат" или са приели да се тестват 2 пъти седмично. Това са едни плочки, на които се накапва вече взетата слюнка от детето. Сложен е този реактив и с пипетка се накапва. Пред всяко дете се извършва това, тоест то е седнало и не е в движение. Не може да има объркване - всяка тестова плочка е пред всяко дете. Няма имена на децата, описване", заяви тя.

"Нормално е да има учители, които да се притесняват. Нека да се информират, да гледат клиповете в детайли, да знаят на кои родители могат да разчитат. Ако ситуацията е такава, че всички в училището са тествани, тя е безопасна. Когато заболеваемостта падне под 250 на 100 000, няма да се правят тестове", коментира Гайдарова.

Тя добави още, че 30 минути преди правенето на теста децата не трябва да се хранят и да пият вода.

Коментари

Новини Варна