IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
08:30 | 10 ноември 2021
Обновен: 06:07 | 29 март 2024

10 ноември - повратна дата в българската история

Днес е още Ден на счетоводителите у нас и Международен ден на младежта

По материала работи: Слав Велев
10 ноември - повратна дата в българската история

10 ноември е повратна дата в съвременната история на България. На днешната дата през 1989 г. на пленум на Централния комитет на БКП Тодор Живков е освободен от поста генерален секретар на партията. Последвалите събития и хода за развитие на България са актуална тема на обсъждане и до днес.

За съжаление 32 години след събитията от 10 ноември 1989 година, България продължава да е разделена от омразата. Започнахме един преход без край, но как ще успеем да съградим модерна държава, ако останем все разделени? И тук може би е момента да си припомним народната мъдрост: По-добре ужасен край, отколкото ужас без край.

Днешната дата бележи един един друг край. На 10 ноември 1444 г. край Варна загива един млад и енергичен владетел - 20 годишния, полско - унгарски крал Владислав III Ягело. През есента на 1443 г. 40 хилядна съюзническа армия, съставена от поляци, унгарци, чехи, хървати и румънци нанесла голямо поражение на турските войски при Ниш, навлязла в България и стигнала до Златица. После се насочила към Одрин, но появилите се разногласия сред предводителите и настъпващата тежка зима принудили Владислав да сключи мир и да се върне. Но той не се отказал и на следващата година отново тръгнал на поход, този път заедно с трансилванския воевода Янош Хунияди. Като преминали Дунав, завземайки всички крепости и подпомагани от българското население, войските минали покрай Търново и се насочили към Варна. На 9 ноември 1444 г. кръстоносците били пред стените на Варна. Там те разположили лагера си в очакване на генуезките и венецианските кораби, които пратил папа Евгени IV, и които трябвало да ги отведат до Константинопол. Но султан Мурад II подкупил щедро корабособствениците и с тяхна помощ превел през Босфора своята многохилядна войска. Съвсем скоро голямата турска армия се оказала зад Владислав и останал сам и в засада той трябвало да приеме боя.

Сутринта на 10 ноември войските били построени и към 9 часа боят започнал. Той се водил на полето, западно от крепостта. Първи нападнали турците и се опитали да минат в тил откъм дясното крило на съюзниците. След променлив успех и за двете страни, предвожданите от Янош Хуняди унгарци успешно атакували левия фланг на турците. От дясно румънци и унгарци почти достигнали до средата на османлийте. Объркани, те почнали да отстъпват. Виждайки хода на сражението султан Мурад II бил готов да отстъпи. Но все още кавалерията на Караджа паша не била разбита и се прегрупирала да посрещне нова атака на християните. Около самия султан останали само придворните му и малобройна част еничари. Победата била вече близо и младият крал решил да извърши още един славен подвиг - да убие султана. Владислав се спуснал към него, но когато бил съвсем близо един от еничарите убил коня му, повалил Владислав на земята и с един замах отрязал главата му. Гибелта на краля им обезсърчила кръстоносците и те се обърнали да отстъпват. Не помогнали и усилията на опитния Хуняди да въдвори ред. Окуражени турците нападнали обърканите рицари и за кратко време ги разбили. Тежко въоръжени, много от тях намерили смъртта си в мочурищата по брега на езерото, други били преследвани до непроходимата Батовска гора. Едва малцина, водени от Янош Хуняди стигнали Дунав и се спасили.

По повод 577-ата годишнина от битката при Варна на 10 ноември ще бъде отворена за посещение най-новата изложба на Парк-музей на бойната дружба – 1444 г. „Ковачницата – люлка на средновековните занаяти“. В нея са представени предмети от бита през средните векове, сред които ключове, украшения, закопчалки, ножове, конски стремена и оръдия на труда, изработени в тогавашните ковачници. Интерес представляват по-редките и запазени в много добро състояние експонати – ледоходният шип, риболовните тежести и токата с кръст.

Поради епидемичната обстановка официално отбелязване на годишнината няма да се провежда, но желаещите да изразят своята почит към загиналите християнски воини могат да поднесат цветя на символичния гроб на крал Владислав III между 9.00 и 10.00 часа на 10 ноември (сряда).

На територията на Парк-музей „Владислав Варненчик“ ще бъдат допускани хора след представяне на валидни изискуеми документи – зелен сертификат за ваксинация, официален документ за преболедуване, отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта ПСР изследване или отрицателен резултат от проведен до 48 часа преди влизане в обекта антигенен тест.

У нас датата 10 ноември се отбелязва, като Ден на свободата на словото - обявен на 10 ноември 2003 г. по време на церемонията за връчване на ежегодни награди за журналистика “Черноризец Храбър” от Съюза на издателите в България.

10 ноември е обявен и за ден на счетоводителите.

По цял свят пък днешната дата се чества, като Международен ден на младежта, обявен още през 1945 г. с резолюция на ООН.

Коментари

Новини Варна