Варна 12°
fallback
България
09:20 | 10 ноември 2021
Обновен: 18:46 | 2 май 2024

Спазва ли се мярката за "ковид сертификатите"? Проверка на Bulgaria ON AIR

Редица нарушения са засечени в заведения и търговски центрове

По материала работи: Слав Велев

Експеримент на Bulgaria ON AIR провери спазва ли се мярката за "зелените сертификати". Екипът ни установи нарушения в заведения и търговски центрове.

Избираме си търговски център, по-голям от 300 кв. м, в който според ограниченията, не може да се влиза без представяне на документ за ваксиниране, преболедуване или отрицателен тест от Ковид-19.

Охраната проверява с поглед иначе истинския сертификат за ваксиниране. Не установява дали той е валиден или не е. Правим втори опит - този път с подставено лице. Пращаме му проверения преди минути сертификат, за да проверим дали ще успее да влезе с него. Оказва се обаче, че това не е нужно. Влизането без документ се оказва безпроблемно.

Правим същата проверка в заведение за хранене - и там сертификатът се оказва излишен.

Ден по-късно посещаваме същите обекти с екипи на РЗИ и полицията. Още преди да се отправим към входа на мола – биваме забелязани от охраната на паркинга. Минути по-късно на входа на търговския център гардовете са два пъти повече от тези предишния ден. И стриктно преглеждат за зелен документ всички посетители. А след 30-минутна проверка, проверяващите екипи приключват инспекцията си. И не откриват нарушения.

"Установихме, че е създадена организация за изискване на "зелени сертификати" на клиентите и на двата входа на обекта – както на предния, така и на задния. Всички служители, които бяха проверени, разполагаха с валидни "зелени сертификати", посочи инспекторът в РЗИ – София Моника Драгнева.

Подобна проверка минути по-късно се проведе и в заведението, в което ние прекарахме повече от час предишния ден. Този път и с екип на "Икономическа полиция".

Проверяващите тепърва ще разглеждат сигналите ни за нарушения и в двата обекта. При констатирани нередности и от тях след излъчените видеа на собствениците ще бъдат съставени актове между 300 и 1000 лв. Само за миналата седмица в София са проверени над 100 обекта и са издадени над 780 предписания.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Автор на статията:
Слав Велев
ковид мерки софия видео проверка Bulgaria ON AIR сертификати зелен сертификат спазване
0 коментара
fallback
fallback