IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
09:30 | 10 ноември 2021
Обновен: 20:51 | 17 април 2024

Хората теглят спестявания, за да живеят. Милионерските влогове – над 1000

Намаляват депозитите на граждани със суми до 20 хил. лв. в тях.

По материала работи: Слав Велев
Хората теглят спестявания, за да живеят. Милионерските влогове – над 1000

Депозитите на граждани със суми над 1 млн. лв. в тях намаляват. Към края на септември те са 1043 броя, при 1150 три месеца по-рано, показват данни на БНБ. Оказва се, че всеки ден един милионер тегли парите си от банката, пише "Труд".

Тенденцията за намаление на депозитите на милионери започна още от началото на годината. Но сега тези най-големи влогове на граждани намаляват много по-бързо спрямо предходните тримесечия. Това вероятно е свързано с желанието на хората да вложат парите си в нещо, което носи доходност, както и с въвеждането на отрицателни лихви по големите банкови депозити. За да не плащат отрицателни лихви, хората с големи суми по сметките си могат да разделят парите си между няколко банки.

Данните на БНБ показват нещо много притеснително. Все повече хора са принудени да теглят от спестяванията си, за да вържат семейния бюджет. Като тази тенденция става много по-силна през третото тримесечие на годината, при управлението на служебния кабинет.

През първото тримесечие на 2021 г. намаляват само най-малките влогове на граждани със суми до 2500 лв. в тях. През второто тримесечие намаляват всички влогове на домакинствата със суми до 10 хил. лв. А за периода от юли до септември спадът вече обхваща и депозитите със суми до 20 хил. лв. Оказва се, че все по-голяма група от хора тегли пари от банката, за да покрие текущите си нужди. От влоговете си теглят не само хора с ниски доходи, които имат по хиляда, или две хиляди в банка, а и хора със средни доходи, спестили по 15-20 хил. лв. Това показва тежката икономическа ситуация в страната. Суми от 5-10-15 хил. лв. не стигат за инвестиция в недвижим имот. Явно парите се използват за текущи нужди от хората, или в най-добрия случай за покупка на кола на старо.

Увеличават се влоговете на граждани със суми между 20 хил. и 1 млн. лв. Най-голям е ръстът на депозитите със суми между 200 хил. и 500 хил. лв. А това са влоговете на хора със стабилни доходи.

Коментари

Новини Варна