IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
10:00 | 17 ноември 2021
Обновен: 03:34 | 18 април 2024

Мика Зайкова – няма да открие идното 47-мото НС. Няма вече да е депутат

ГЕРБ разчитат на ветерани в парламента

По материала работи: Слав Велев
Мика Зайкова – няма да открие идното 47-мото НС. Няма вече да е депутат

Мика Зайкова, която бе доайенът на последните два парламента, няма да бъде депутат в следващото 47-о Народно събрание. Това е една от изненадите, които следват от разпределението на мандатите по избирателни райони, които експерти направиха за “Труд”.

Въпреки че ЦИК още не е обявила резултатите от парламентарните избори при 100% обработени протоколи, разпределението може да бъде направено и то е - “Продължаваме промяната” получава 67 мандата, ГЕРБ-СДС - 59, ДПС - 33, “БСП за България” - 27, “Има такъв народ” - 25, “Демократична България - Обединение” - 16, “Възраждане” - 13.

Мика Зайкова бе водач в листата на “Има такъв народ” в Смолян, където партията събра едва 3793 гласа, губейки подкрепата на 6383 избиратели спрямо юли.

Тя откри първите заседания на последните два парламента с кратък живот, но този път е получила мажоритарното одобрение на само 334 гласоподаватели в областта и така няма да я видим отново на председателското място при откриването на третото за годината Народно събрание.

Освен Зайкова вън от парламентарните редици на ИТН са също финансистът Пламен Данаилов и специалистът по енергетика Иван Хиновски.

Седмата партия, която влиза в парламента - “Възраждане”, пък е успяла да измъкне един мандат в Кърджали. Водач на листата им там е Георги Георгиев, който е и зам.-председател на партията. Останалите 4 мандата от този избирателен района са за Движението. Така водачката на листата на ГЕРБ там - Цвета Караянчева, също остава извън НС.

А групата на ГЕРБ ще легне на плещите на депутатите ветерани като Александър Ненков, Десислава Атанасов, Лъчезар Иванов и Деница Сачева.

Учителят по философия Христо Симеонов е сред новите депутати, влизащи в парламента. Той е от партия ПП, но е познат на бургазлии с това, че през май 2019-а, на изборите за Европейски парламент се яви като независим кандидат и получи 3641 гласа от цялата страна. За него само в Бургас и региона бюлетина пуснаха 1369 души.

В Пиринско пък финансист, бизнесмен и режисьор са сред депутатите от “Продължаваме промяната”.

Пилот с 40-годишен стаж сред депутатите в 20 МИР-Силистра. Стоян Георгиев бе водач на листата на ПП, която спечели мандат в крайдунавския район. Георгиев е председател на Асоциацията на собствениците на малки самолети. Любител на скоковете с парашут също влиза в НС от ПП. Константин Бачийски бе водач на листата им в Бургас.

Коментари

Новини Варна