IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
14:30 | 18 ноември 2021
Обновен: 02:33 | 24 април 2024

Даниел Лорер - външен министър, Николай Денков остава начело на МОН

Ще подкрепим правителство на ПП, заяви Слави

По материала работи: Слав Велев
Даниел Лорер - външен министър, Николай Денков остава начело на МОН

Още преди да бъде свикан 47-ият парламент, разговорите за съставяне на правителство между политическите играчи вече са в ход. При третия опит за годината за формиране на редовно управление основната цел е да има коалиционно споразумение.

"С едно много детайлно споразумение, в което да се казва: Ще променим това по такъв начин и в такъв срок. Но хората и партиите да знаят около какво са се обединили", заяви пред Bulgaria ON AIR лидерът на партия "Волт" и мандатоносител на "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев. 

Вече се заговори и за конкретни имена на министри. Освен Кирил Петков за премиер и Асен Василев за финансов министър, са ясни и вероятните имена за други постове. 

Даниел Лорер е спряган за външен министър, а за образователен министър е гласен служебният такъв - Николай Денков. Засега това обаче са само идеи. 

Точно те може да се превърнат и в препъникамък при преговорите за кабинет, смятат анализаторите. 

"От гледна точна на постовете напрежението е най-голямо. Тръгват по правилния подход да го правят всички заедно", посочи социологът Васил Тончев.

"Поне година и половина ще е стабилно, никой няма да иска да разбута кошницата. Да, спойката сега е анти-ГЕРБ. Едно правителство не може да съществува на това колко е лоша опозицията", смята социологът Юлий Павлов.

Очаква се следващата седмица президентът да свика първото заседание на НС. Вероятно след това ще покани парламентарните партии на разговори.

"Има такъв народ" ще подкрепи правителство с мандата на "Продължаваме промяната". Това заяви пред БНР лидерът на ИТН Слави Трифонов.

"На България ѝ е необходимо правителство, което е различно от правителството, което управляваше дотук 12 години. Трябва да се премахне, да се тръгне в съвсем друга посока от това, което представляваше правителството на Бойко Борисов и управлението, което ни се демонстрираше и на което бяхме подвластни 12 години", посочи той. Трифонов подчерта, че преговорите ще се случват "пред очите на хората":

"За да бъдат изпълнявани целите, човек не трябва да бъде краен, а да е готов на компромиси. Ние сме си поставили цел да има правителство, което да се с прави с кризите, които предстоят на всички ни - и енергийна, и здравна, и икономическа. ... Редовно правителство, излъчено от парламента и подкрепено от широк спектър от депутати, трябва да ни помогне да излезем от всички тези кризи. Компромисът е потребен и той ще бъде направен", каза още той. Трифонов беше категоричен, че няма да приемам всичко безрезервно, но ще бъде смирен и ще направи всичко възможно да има правителство. "Сега има нови цели и нови препятствия. Ако се втренчиш в това, което се е случило, едва ли ще може да се реализира правителство. В това е смисълът да си смирен и да направиш компромис", каза още Трифонов. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов

Коментари

Новини Варна