IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
10:00 | 25 ноември 2021
Обновен: 12:46 | 28 март 2024

Демографска прогноза за България: Скоро 6 града обират 40% от населението

Обезлюдяването на селата е става все по-голям проблем

По материала работи: Слав Велев
Демографска прогноза за България: Скоро 6 града обират 40% от населението

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

40% от населението на България ще бъде концентрирано в шест града. След като преминем точката на насищане, процесът на урбанизация може да се обърне, но селата ще бъдат населени от дигитални номади. 

Това заяви в интервю за БГНЕС Георги Бърдаров, специалист по демография, преподавател в СУ и писател. Според него може да настъпи промяна при демографската криза и това не е абстрактен оптимизъм.

Обезлюдяването на селата е проблем, който много ярко засяга България.

"Това е световен процес, част от световната урбанизация. В началото на 19 век градското население в света е било 2%, днес е 54%, а ще стане 70% до края на века. В държави като Уругвай, Германия и Белгия градското население е над 90%. Ние не сме изолиран остров от световните процеси", обясни той.

Големият проблем на България, според него, не е обезлюдяването на селата, а крайно неравномерното разпределение на населението. Скоро 40% от населението ще бъде концентрирано в шест български града, посочи Бърдаров.

Той вижда бъдещето на селото като място на интелектуален, а не на физически труд.

Коментари

Ралчо ( преди 2 години )
действителноста сочи друго
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна