IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
09:10 | 30 ноември 2021
Обновен: 21:04 | 24 април 2024

Защо снегът пак ни изненада? Затвориха "Хемус"

Зимата дойде с пълна сила в Северозапада

По материала работи: Слав Велев
Защо снегът пак ни изненада?  Затвориха "Хемус"

Закъсали автомобили между Плевен и Радишево/Александър Николаев/Снимка: Фейсбук

Защо и този сезон снегът ни изненада? Зимата дойде с пълна сила в Северозапада, а институциите у нас отново не се справиха с усложнената обстановка. 

Десетки тирове са закъсали на магистрала "Хемус" в посока София, опашката е вече километрична.

Шофьорите се оплакват, че минават снегорини, но без да пръскат сол и пясък, затова и пътят е заледен.

За момента пътуващите в тази посока е по-добре да избират други маршрути. 

Временно движението по АМ „Хемус“ в посока София е ограничено за всички МПС поради снегопочистване. Трафикът в посока София се осъществява за всчики МПС по обходен маршрут: Правец - Ботевград - път I-1 - София. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.  

Временно движението по аутобана е ограничено за МПС-та над 12 т поради снегопочистване, съобщиха от АПИ.

Трафикът на място се регулира от "Пътна полиция".

На прохода "Петрохан", както вече знаете, се е образувала голяма снежна покривка. Снегорините рият, но препоръката е – шофьорите да тръгват натам с вериги.

Към момента няма закъсали автомобили. Не се предвижда затваряне на пътния участък.

Сняг вали и трупа на "Петрохан", а едва 8 снегорина чистят прохода

Сняг вали и на северния склон в Прохода на Републиката. Към момента там не се е образувала снежна покривка. Днес обаче се очаква движението в района да бъде затруднено, тъй като предстои изваждане на камиона, който вчера катастрофира и премина през мантинелите.

"Към момента на територията на област Велико Търново работят 16 машини. Участъците са опесъчени и са подготвени за преминаване на леки и тежкотоварни автомобили. Мисля, че няма да имаме проблем с поддържането на пътищата в цялата територия", обяви пред Нова тв инж. Венцислав Ангелов от АПИ.

"Прогнозата за днес е в Прохода на Републиката да натрупа 8-10 сантиметра сняг. В късните следобедни часове се очаква снегът да спре и да премине в дъжд", каза още той.

Сняг падна и по високите части на Смолянска област. Най-голяма е снежната покривка в района на Доспат - 7-8 см, съобщиха от Областното пътно управление. По-малко е снегът в проходите Рожен, Пампорово и Превала. Всички пътища се почистват, движението се осъществява при зимни условия. Няма сигнали за свлачища или паднали дървета по пътищата.

Жълт код е обявен за 18 области в страната за силен вятър, в Западна, Централна и Северна България е обявен жълт код и за снеговалежи.

Кодът не е в сила само за областите Благоевград, Кюстендил, Силистра, Смолян, Стара Загора, Хасково и Ямбол, съобщиха от НИМХ.

Очаква се снежната покривка да достигне в плинините до около 15-25 см, сочи още синоптичната прогноза.

Коментари

Новини Варна