IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
10:30 | 30 ноември 2021
Обновен: 02:53 | 20 април 2024

Стряскащо, но пък е факт: Всеки десети ученик в Добрич пуши канабис

Вижте с какво се друсат младежите в сърцето на Добруджа

По материала работи: Слав Велев
Стряскащо, но пък е факт: Всеки десети ученик в Добрич пуши канабис

Снимка: Архив Reuters

Всеки десети ученик в Добрич в 9-ти до 12-ти клас заявява, че е ползвал канабис, като това по-често се случва веднъж (за 2.9%) или малко по- често в 2–3 дни в годината (за 1.6%). Най-често дизайнерските наркотици, използвани от ученици в Добрич, са под формата на растителна смес за пушене, но също така се срещат и като прах и таблетки. Сравнително по- рядко са в течно състояние или кристали, пише "24 часа".

Според 37.3% сред приятелския им кръг най-често ползван наркотик е марихуаната. Други две наркотични вещества със сравнително често използване в приятелското обкръжение са амфетамини (17.2%) и хашиш (15.8%).

Кокаинът и хероинът са използвани от съответно 11.1% и 6.6% от компанията, в която се движат младежите.

Учениците твърдят, че употребата на метадон, морфин, кодеин и други опиати сред приятелите им е значително по- рядко. Докато за учениците в 9-ти и 10-ти клас най-вероятната причина за приема на наркотици от лица на тяхната възраст е желанието да са одобрени от групата, то при поголемите ученици на преден план изпъква факторът „удоволствие“. Въз основа на нарочно проучване по проблема е приета и Общинската стратегия за превенция на наркомании.

Коментари

Николай ( преди 2 години )
Направо си късай журналистическата диплома, за доброто на всички ни е :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Bb ( преди 2 години )
*** медия.. Канабиса няма нищо общо с дизайнерските наркотици... Кое му е стряскащото? По стряскащото е че в България медийте и здравеопазването са под всякаква критика! За един *** не ставате с вашите малумни статии.. Толкова ли ви липсва внимание че се чудите как да го привлечете... Нещастници само бой ще ви оправи ниииищо друго
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Nqma znachenie ( преди 2 години )
rate down comment 0 rate up comment 4
Лайнаря ( преди 2 години )
Аз едно време като пуших крек никой не знаеше, да ви *** тъпата медия
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 3 rate up comment 0
Новини Варна