IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
12:15 | 8 декември 2021
Обновен: 08:50 | 25 април 2024

Близо 60% от студентите по медицина у нас са чужденци

7% е дeлът на студентското население на Варна

По материала работи: Слав Велев
Близо 60% от студентите по медицина у нас са чужденци

Графика: Землевеж/Радио Варна

Колко е дeлът на студентското население по общини и колко е дeлът на чуждестранните студенти по медицина в България? Това са темите, които анализира и коментира Иван Люцканов днес във връзка със Студентския празник, в рубриката "Землевеж", предаде радио Варна.

На всекиго е ясно, че най-много студенти като абсолютен брой има в София, почти половината български студенти са там. Това реално не означава, че София е типичен студентски град. Когато говорим  какъв е делът на студентите, които съставят населението на един град, то в столицата това са 7%.

В другите два големи града Пловдив и Варна, те са респективно 10% и 7%.

Класацията по дял на студентското население се води от Свищов – 11%, Благоевград – 12% и първото място е за Велико Търново с 14%. Това ги прави съответно най-студентските градове в България.

Когато говорим за празника на студентите е важно да си спомним, че има и много чуждестранни студенти в България. Те са около 8% от общия дял студенти. Тези студенти са неравномерно разпределени в специалностите, като 58% от следващите медицина в България към 2021 година са чужденци.

Малко по-нисък, но също доста висок е делът в специалност стоматология – 43% и ветеринарна медицина – 31%.

Какво още сподели Иван Люцканов, може да чуете в разговора с Павло Славов

Коментари

Новини Варна