IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
16:15 | 8 декември 2021
Обновен: 18:35 | 22 март 2024

Какво реши МС днес: Правителството развърза кесията

Повече деца без места в детските градини получават компенсации

По материала работи: Слав Велев
Какво реши МС днес: Правителството развърза кесията

Какво реши служебния кабинет на премиера Стефан Янев на днешното си редовно правителствено заседание.

Ето всички решения:

Красимир Дачев e предложен за удостояване с орден „Стара планина“

Правителството одобри предложение до президента на Република България за награждаване на Красимир Дачев с орден „Стара планина“ без лента - първа степен, за изключителен принос и заслуги към икономическото развитие на страната.

Красимир Дачев е заместник-председател на Българската търговско­промишлена палата, член на Управителния и Изпълнителния съвет на Палатата, предприемач, индустриалец и голям български работодател. Дачев е ярък пример за изключителна последователност през целия си професионален път за развитие и утвърждаване на пазарния принцип в българската икономика.

Трудовата си дейност започва като юрист в Централна лаборатория за космически изследвания. Активно участва в организирането на космическия полет на българския космонавт Георги Иванов. Само за последните 10 години е допринесъл с над един и половина милиарда лева в икономиката на нашата страна, създавайки условия десетки малки и средни фирми да съществуват и участват активно в стопанския живот на страната.

Обществената дейност на Красимир Дачев също е от значение. Член е на редица настоятелства, в т.ч. на БАН. Председател е на настоятелството на НСА. Красимир Дачев създава и финансира с лични средства Програма за подкрепа на родолюбиви и народополезни инициативи за изграждане на паметници, издаване на книги, подкрепа на домове за възрастни хора и сираци.

Илка Зафирова е предложена за удостояване с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ - огърлие

Министерският съвет реши на заседанието си днес да предложи на президента на Република България да издаде указ за награждаването на Илка Зафирова с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ - огърлие, за особено значимите й заслуги към развитието на българската култура.

Предложението е на Малък градски театър „Зад канала“ и е подкрепено от постоянно действащата в Министерството на културата комисия за разглеждане на предложения за награждаване на изтъкнати български творци (в различни области) с държавни награди - ордени и медали.

Актрисата Илка Зафирова е едно от лицата на Малък градски театър „Зад канала“ и име-емблема за българския театър. Нейните публични изяви - творчески и граждански, винаги се превръщат в значим обществен жест. За огромната зрителска аудитория, обединяваща различни поколения, запомнящо се е останало щастието от срещата с прекрасно пресъздадените нейни роли. Голяма част са създадени по софийските сцени - театър „София", Малък градски театър „Зад канала", Театър ,,199" и са свързани с българската класическа и съвременна драматургия.

Илка Зафирова е носител на множество награди, между които: Аскеер за главна женска роля в „Свекърва" от Антон Страшимиров (1996 г.), Аскеер за поддържаща женска роля в „Без кожа", режисьор Бина Харалампиева (2003 г.), Награда ИКАР за цялостно творчество (2016 г.), Награда „Златното перо" за изключителен принос към българската култура и изкуство (2016 г.) и други.

Връчването на държавната награда, орден „Св. Св. Кирил и Методий" огърлие на Илка Василева Зафирова е израз на висока чест и уважение към нейния професионален път и творчество.

Правителството предлага проф. Петър Делев да бъде награден с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ - огърлие

Министерският съвет предлага на президента да награди проф. Петър Делев с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ - огърлие, за особено значими заслуги в областта на античната история и тракологията.

През последните 30 години проф. Делев е сред открояващите се учени в България и международно признат авторитет в областта на античната история и тракологията. Научният му принос е по-конкретно свързан с проблемите на мегалитната култура и археология на I хилядолетие преди Христос в древна Тракия, древна Македония до и във времето на Филип II, елинистическата епоха и войните на Диадохите, проблемите на историческата география и етническата картина на древна Тракия, ранното римско проникване на Балканите.

Проф. Делев има съществен принос и за археологическите проучвания на емблематични селищни обекти в Тракия като Сборяново, Кабиле, Копривлен, както и гробницата при Малко Търново, могилните некрополи при село Исперихово и Симеоновград и др.

Проф. Делев е автор на над 140 научни труда. Участвал е в разработването на над 10 учебника, учебни пособия и христоматии за ученици и студенти.

За неговите приноси в науката и дългогодишната си преподавателска дейност през 2016 г. проф. Петър Делев е удостоен с почетен знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ - синя лента.

Правителството удължи изпълнението на три национални научни програми

Министерският съвет удължи до края на 2022 г. изпълнението на три национални научни програми: ,,Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита", ,,Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие" и "Електронно здравеопазване в България".

Удължаването на срока ще позволи да се усъвършенства и приложи в практиката разработеният по ННП ,,Електронно здравеопазване в България" прототип за управление на бързи електронни известия за заразно болни до регионалните здравни инспекции. Ще може да се доусъвършенства и разработеният модел на система за актуална информация за свободните легла в отделенията за лечение на болни с COVID-19. В момента той е интегриран в информационните системи само на някои болници и там незабавно се подава информация при заемане или освобождаване на легло.

По ННП „Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита" е необходимо още време, за да приключат успешно обществените поръчки за изработка на демонстрационните пакети „Зелена къща" и „Тролейбус с хибридно захранвана батерия/горивна клетка".

Ще се даде и възможност да се популяризират виртуална платформа за съхранение и демонстрация на българското културноисторическо наследство и мобилно приложение с добавена реалност, както и да се допълнят с нова научна информация, получена в рамките на ННП „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие".

Повече деца без места в детските градини получават компенсации

Увеличава се броят на семействата, които получават парични компенсации поради липса на свободни места за децата им в държавни и общински детски градини.

Днес правителството одобри 333 763 лева за обезщетения на общо 798 деца. Средствата се изплащат за периода 15 септември - 31 октомври.

Това е третото финансиране от Министерския съвет за настоящата година. За месеците януари - май кабинетът отпусна 548 656 лева за общо 440 неприети деца, а за времето от 1 юни до 14 септември - 361 785 лева за общо 400 деца.

Проблемът с липсата на свободни места в детските градини на практика съществува само в столицата, тъй като само две от децата, които ще бъдат компенсирани, живеят извън София.

От днешното финансиране Столична община ще получи 333 299 лева за 796 деца, а община Пловдив - 464 лева за две деца.

Средствата се предоставят на родителите за извършени разходи за отглеждане и обучение на децата им. Съгласно Закона за предучилищно и училищно образование право на компенсация имат родители на деца от тригодишна възраст до постъпването им в първи клас, които не са приети в детска градина за съответната учебна година поради липса на места.

Още 70 талантливи деца ще получават стипендии от държавата

Още 70 ученици от 18 общини в страната ще получават държавна стипендия за развиване на талантите си. За целта Министерският съвет одобри допълнителни 53 325 лв. към средствата по мерките за закрила на деца с изявени дарби.

Финансовите стимули ще се предоставят в продължение на 12 месеца. 69 от децата, които ще ги получават, учат в държавни и общински училища, а едно - в частно.

Средствата за стипендиите се предоставят от държавния бюджет, без да се налагат допълнителни преразпределения. През 2021 г. Министерството на образованието и науката е отпуснало общо 295 650 лв. за стипендии и еднократно финансово подпомагане на деца и ученици с изявени дарби.

Научни инфраструктури ще се модернизират и дооборудват с близо 10 млн. лв.

Девет от научните инфраструктури в страната ще получат близо 10 млн. лв. за модернизация, нова апаратура, дооборудване, дигитализация и привличане на успешни учени. Структурите са част от Националната пътна карта за научна инфраструктура, а средствата за тях бяха отпуснати днес с решение на Министерския съвет.

С 2.5 млн. лв. ще бъде финансиран Националният университетски комплекс за биомедицински и приложни изследвания, за да се довърши захранването на биобанките с представителни за българската популация биологични проби. С получената генетична информация страната ни ще се включи в европейската научна инициатива за един милион генома, както и в проекта „Геном Европа“.

Информационен масив за български език, култура и история ще бъде събран и включен в международни изследователски мрежи. За целта Националната интердисциплинарна изследователска е-инфраструктура за ресурси и технологии за българското езиково и културно наследство „КЛаДА-БГ" ще получи над 1.2 млн. лв. Данните ще помогнат да се разработят различни услуги за граждани, културни институции, учители, учени и новатори - например банка с автоматично генерирани въпроси на български език за различни класове в училище.

Националната научноизследователска инфраструктура за наблюдение на атмосферните аерозоли, облаци и газови замърсители ще закупи и инсталира лидарен облакометър, както и  специализиран софтуер за по-качествена обработка и анализ на данните от евентуално замърсяване на въздуха. Отпуснатите средства за това са 400 000 лв.

Останалата част от финансирането ще бъде разпределена за апаратура и привличане на квалифицирани или млади учени в още шест научни инфраструктури - Центъра за съвременна микроскопия за фундаментални и приложни изследвания в областта на биологията, медицината и биотехнологиите, Научната инфраструктура по клетъчни технологии в биомедицината, Лабораторния комплекс към Научно-технологичния парк „София Тех Парк“, Разпределената инфраструктура от центрове за производство и изследване на нови материали и техните приложения, както и за консервация, достъп и е-съхранение на артефакти (археологически и фолклорни) – „ИНФРАМАТ“, Консорциума „Екстремна светлина", както и Лабораторната инфраструктура „Екстремна кохерентна светлина в средна инфрачервена и рентгеновата област" (ХЕФЕСТ).

Правителството отмени промени по бюджета на Министерството на финансите за 2021 г.

Министерският съвет отмени ПМС № 6/2021 г. и РМС № 33/2021 г., с които са одобрени промени по бюджета на Министерството на финансите във връзка с увеличаване капитала на „Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД (Фонд на фондовете).

Приетите актове са в изпълнение на насоките и правилата на ЕС за използване на възстановените средства от операцията за финансов инженеринг по „Програмата за развитие на селските райони" за периода 2007 - 2013 г. По този начин ще се осигури ефективното и ефикасното им управление, както и възможността да бъдат реинвестирани и предоставени на индивидуални предприятия.

Определени са критериите и размера на средствата по схемата за предоставяне на безвъзмездни средства на туроператорите

Министерският съвет прие Постановление за определяне на условията, критериите, реда и размера на средствата по cxема за предоставяне на безвъзмездни средства на туроператорите за възстановяване на средства от клиенти по нереализирани пътувания вследствие на COVID-19.

Мярката се разработва като схема за държавна помощ по формата на безвъзмездни средства за туроператорите, които изпитват затруднения поради ковид пандемията и имат задължения да върнат дължимите суми по неосъществени пътувания на техни клиенти в периода 01.03.2020 до 31.12.2020 г. поради пандемията от COVID-19.  Помощта се предоставя единствено с цел да бъдат възстановени средствата на клиентите и не могат да се изразходват за други нужди.

Администратор на помощта е Министерството на туризма.

Средствата по новата схема за държавна помощ ще се изплащат след получаването на положително решение от Европейската комисия за съвместимостта на помощта с вътрешния пазар въз основа на чл. 107. параграф 3, буква „б“ от Договора за функционирането на Европейския съюз.

Правителството се разпореди с имоти

Правителството реши да предостави имоти - публична държавна собственост безвъзмездно за управление на Министерството на правосъдието за нуждите на Агенцията по вписванията. Единият имот се намира в гр. Троян, ул. ,,Генерал Карцов“ № 120, на партерен етаж в жилищен блок и включва две помещения с обща площ 144 кв. ми 1/2 идеална част от друго помещение в сградата с площ 13 кв. м. Със същото решение Министерският съвет отне, поради отпаднала нужда, от Агенцията за държавна финансова инспекция правото на управление върху имот - публична държавна собственост, намиращ се в гр. Кърджали, ул. ,,Васил Априлов“. Имотът е с площ 514 кв. м, заедно с построената в него двуетажна сграда със застроена площ 98 кв. м и таванско помещение с полезна площ 67,96 кв. м.

По решение на Министерския съвет 9 имота и части от имоти - публична държавна собственост, намиращи се в градовете София, Перник, Пловдив и Плевен, се предоставят безвъзмездно за управление на Министерството на вътрешните работи. Чрез тях ще се решат проблеми, свързани с недостатъчния сграден фонд, за нуждите на структурите на министерството при изпълнение на функционалните им компетенции. Досега имотите са били в управление на Държавната агенция „Технически операции". Отнемат се от ведомството поради отпаднала необходимост.

Българска телеграфна агенция получава за управление имот - публична държавна собственост в гр. Стара Загора. Той се намира на бул. ,,Цар Симеон Велики" № 108 и представлява самостоятелен обект в сграда с площ 67,86 кв. м. Визираният имот е необходим на Агенцията с оглед възможността да развива своята информационна дейност в региона.

Агенцията за социално подпомагане получава безвъзмездно за управление част от имот - публична държавна собственост в гр. Варна. Целият имот включва общо три самостоятелни обекти, разположени в подблоковото пространство на осеметажен жилищен блок в града. В единия обект ще работят служителите на Агенцията за социално подпомагане, а другите два преминават в управление на областния управител на област Варна. Досега помещенията са се стопанисвали от Националната агенция за приходите, но вече са с отпаднала необходимост за агенцията.

Правителството предоставя управлението върху част от имот - публична държавна собственост на община Омуртаг, област Търговище, за изпълнение на функциите на звено „Местни данъци и такси". Частта от имота представлява стая с площ 16,53 кв. м, разположена на втория етаж в административна сграда на ул. ,,Неофит Рилски" № 3 в гр. Омуртаг.

Община Етрополе получава правото на собственост върху държавен имот с площ 2066 кв. м в гр. Етрополе. Имотът е граничещ със съществуващия гробищен парк в града и е необходим на общината за разширяването му.

Община Дупница получава собствеността върху имот - частна държавна собственост в град Дупница. Той се намира на ул. ,,Никола Лазарков" №10 и представлява терен с площ 309 кв. м, заедно с построената върху него сграда. Имотът е необходим на общината за обособяване на Център за „Европейско финансиране". Жителите на общината ще имат по-добра възможност да се запознаят с действащите и предстоящи проекти, финансирани по европейски програми, както и да подават своевременно предложения и сигнали, свързани с изпълнението им.

Одобрено е Паралелното споразумение за защитен механизъм между страната ни като кредитор и Единния съвет за преструктуриране като кредитополучател

Със свое решение правителството одобри Паралелното споразумение за защитен механизъм между Република България като кредитор и Единния съвет за преструктуриране като кредитополучател, подписано от министъра на финансите на 25 ноември 2021 г., и предложи на Народното събрание да го ратифицира със закон. Паралелното споразумение се сключва в изпълнение на ангажиментите на страната, произтичащи от членството ни в Банковия съюз, и по-специално в Единния механизъм за преструктуриране.

Защитният механизъм осигурява финансиране в процеса на преструктуриране на кредитни институции в Банковия съюз, когато средствата в Единния фонд за преструктуриране не са достатъчни и не могат да бъдат осигурени чрез пазарно финансиране. Защитният механизъм включва защитен механизъм (револвираща кредитна линия) от Европейския механизъм за стабилност, който дава подкрепа от името на еврозоната, и Паралелни споразумения (револвиращи кредитни линии), които се предоставят от всяка, участваща в Банковия съюз държава членка извън еврозоната (в т.ч. и България), като се осигурява равнопоставеност и еквивалентно третиране на всички държави членки, участващи в механизма.

В Паралелното споразумение е определена максималната сума, до която могат да бъдат предоставени заеми от България. Максималната сума е пропорционална на съответните предварителни вноски в Единния фонд за преструктуриране от кредитните институции, установени на българска територия. Държавата-кредитор по Паралелното споразумение решава дали да отпусне искания заем за всеки конкретен случай, на базата на установените критерии и при спазване на процедурите, заложени в споразумението.

Очаква се защитният механизъм на Единния фонд за преструктуриране да започне да функционира от началото на 2022 г.

От датата на влизане в сила на защитния механизъм се прекратява Споразумението за кредитна линия между Република България като кредитор и Единния съвет за преструктуриране като кредитополучател, подписано на 07.10.2020 г. и ратифицирано със закон (ДВ, бр. 107 от 18.12.2020 г.).

Одобрен е законопроект за ратифициране на Споразумението за изменение на Споразумение относно прехвърлянето и взаимното използване на вноски в Единния фонд за преструктуриране

Със свое решение правителството одобри проект на Закон за ратифициране на Споразумението за изменение на Споразумение относно прехвърлянето и взаимното използване на вноски в Единния фонд за преструктуриране (Споразумението) между Кралство Белгия, Република България, Чешката Република, Кралство Дания, Федерална Република Германия, Република Естония, Ирландия, Република Гърция, Кралство Испания, Френската Република, Република Хърватия, Италианската Република, Република Кипър, Република Латвия, Република Литва, Великото Херцогство Люксембург, Унгария, Република Малта, Кралство Нидерландия, Република Австрия, Република Полша, Португалската Република, Румъния, Република Словения, Словашката Република и Република Финландия, което е ратифицирано със закон на 8 ноември 2018 г., ДВ, бр. 96 от 2018 г.

Със Споразумението се ревизират член 5, параграф 1 от действащото споразумение, като се определят условията и реда за взаимно използване на извънредни последващи вноски, и член 7, параграф 1, с цел да се осигури възможност договарящите страни, засегнати от преструктуриране временно да могат да ползват финансови средства от подразделенията на други договарящи страни, които все още не са предмет на взаимно използване по време на преходния период.

Измененията целят по-ранно въвеждане на общия защитен механизъм на Единния фонд за преструктуриране в Банковия съюз - от 2022 г. вместо 2024 г., чрез взаимно използване на извънредните последващи вноски. Политическото решение за това беше взето на заседанието на еврогрупата в разширен формат на 30 ноември 2020 г. Общият защитен механизъм на Единния фонд за преструктуриране е под формата на кредитна линия от Европейския механизъм за стабилност. Общият защитен механизъм е крайна мярка и представлява допълнителна защита, която ще е на разположение в случай на недостиг на средства в Единния фонд за преструктуриране. Той ще укрепи и допълни рамката за преструктуриране на Банковия съюз и ще гарантира запазването на финансовата стабилност. Предоставените средства по линия на общия защитен механизъм изцяло ще бъдат възстановени от вноски на банките.

Споразумението налага стартиране на нова процедура по подписване и ратификация от всички страни по него. Споразумението за изменение бе подписано на 27 януари 2021 г., в рамките на заседанието на постоянните представители на държавите членки към Европейския съюз.

Единният механизъм за преструктуриране (ЕМП) е вторият стълб на Банковия съюз, който цели да осигури централизирано преструктуриране на проблемни банки, като разходите за данъкоплатците и реалната икономика бъдат сведени до минимум. Ключов елемент на ЕМП е създаването на Единен фонд за преструктуриране, финансиран от банковия сектор, който функционира от 1 януари 2016 година.

Одобрени са резултатите от българското участие в заседанието на Съвет „Външни работи/Търговия“ на ЕС

Правителството прие резултатите от проведеното на 11 ноември 2021 г. заседание на Съвет „Външни работи/Търговия" на Европейския съюз в гр. Брюксел, Белгия.

Министрите обсъдиха актуалното състояние на въпросите, свързани с реформата на Световната търговска организация. Подготовката за 12-та Министерска конференция, търговските отношения ЕС-САЩ и доклада на Европейската комисия за изпълнението и правоприлагането на търговските споразумения на ЕС, също бяха сред обсъжданите въпроси на заседанието.

Участие от българска страна взе постоянният представител на Република България към Европейския съюз.

„Интер Билдингс“ ЕООД ще проучва строителни материали в площ ,,Пенковото"

„Интер Билдингс“ ЕООД ще проучва строителни материали в площ „Пенковото", разположена в землищата на селата Старейшина и Подкова, област Кърджали. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му заседание. Разрешението за проучване се предоставя за 1 година. За този срок титулярят ще вложи минимум 27.6 хил. лв. в проучвателните дейности.

„ТБМ-2000“ ЕООД, ще проучва строителни материали в площ ,,Ломи дол“

„ТБМ-2000" ЕООД, гр. Монтана ще проучва строителни материали в площ „Ломи дол", разположена в землището на с. Ерден, община Бойчиновци, област Монтана. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му заседание. Разрешението за проучване се предоставя за срок от дванадесет месеца. През този период „ТБМ-2000" ЕООД ще вложи минимум 39 730 лв. в проучвателните дейности.

Одобрени са над 500 000 лева за обучения на ученици по програмиране и бизнес

Министерският съвет одобри 551 649 лева за финансиране на дейности по четири национални програми за развитие на образованието.

По Национална програма „Обучение за ИТ умения и кариера" се разпределят общо 24 7 244 лева. Средствата са за две общински училища в Пловдив и Бургас, които провеждат обучения по програмиране на 658 ученици от Х, XI и XII клас. Това са гимназисти, които не изучават „Компютърни науки", но чрез занятията могат да придобият професионална квалификация по професията „Приложен програмист".

Одобреното финансиране е за транспорт, храна и нощувки на учениците, които пътуват от други населени места. В сумата са включени възнагражденията и командировките на преподавателите и специалистите, които работят с учениците. Покриват се разходите за технически и софтуерни услуги, осигуряване на канцеларски материали и консумативи, наем на зали и помещения и др.

Отделно кабинетът одобри 234 410 лева по Национална програма „Бизнесът преподава". От тях 184 135 лева са за бизнес занятия на ученици от I до XII клас. Представители на предприятия ще запознават децата с новостите в технологичния сектор и индустрията. Останалите 50 275 лева са за обучения на учители в реална работна среда. Педагозите ще участват в семинари и работни проекти на фирми, за да осъвременят знанията си по предметите, които преподават.

По Национална програма "Иновации в действие" се отпускат 39 995 лева. Със средствата ще се организират регионални форуми за представяне и популяризиране на добри образователни иновации. На срещите могат да присъстват учители, ученици, представители на висши училища, научни институти и други.

30 000 лева ще бъдат предоставени по Национална програма „Професионално образование и обучение". Парите са за едно общинско училище, което е разработило електронно. учебно помагало за професионално образование и обучение. С тях ще се покрият разходи по разработване и оценяване на учебния материал.

Правителството утвърди датите на религиозните празници през 2022 г. на вероизповеданията, различни от източноправославното

По предложение на ръководствата на религиозните общности в България правителството определи дните на религиозните празници през 2022 г. на вероизповеданията, различни от източноправославното. Съгласно Кодекса на труда и Закона за държавния служител, служителите и работниците, които изповядват тези вероизповедания, могат да ползват, по свой избор, част от платения си годишен или неплатен отпуск за религиозните празници.

Празниците на Католическата църква у нас са 18 април - вторият ден от Възкресение, 29 юни - ,,Св. Св. Апостоли Петър и Павел", 1 ноември -,,Вси Светии" и 8 декември -Непорочното зачатие на Света Богородица.

Мюсюлманското вероизповедание ще празнува, Рамазан байрам -на 2, 3 и 4 май, Курбан байрам на 8 юли и Рождението на Мохамед -7 октомври.

За религиозната общност на евреите празниците са на 22 април -Песах, 6 юни -Шавуот, 26 и 27 септември -Рош Ашана, 5 октомври -Йом Кипур и 1 О октомври -Сукот.

Арменската апостолическа православна света църква ще празнува Рождество Христово на 6 януари, 17 април - Възкресение Христово, 26 май - Възнесение Господне, 5 юни - Петдесетница, 24 юли -Преображение Господне и 14 август Успение Богородично.

Празничните дни за обществото „Бяло братство" са 22 март - Ден на пролетното равноденствие, раждането на Учителя Петър Дънов - 12 юли, Съборните дни-19, 20 и 21 август, и Денят на Учителя -27 декември.

Църквите на адвентистите от Седмия ден ще празнуват шест съботни дни, ако според трудовия им или служебен договор са задължени да работят в тези дни.

Празници за Общество за Кришна съзнание са Гаура Пурнима на 18 март, Рама Навами - 10 април, Нарасимха Чатурдаши на 15 май, Кришна Джанмаштами на 19 август, Ратха Ятра -на 17 септември.

Последователите на Диамантен път на будизма - България, ще празнуват на 16 май - Весак (ден на раждането, просветлението и паранирваната на Буда Шакямуни).

Свидетелите на Йехова в България отбелязват Възпоменанието на смъртта на Исус Христос на 15 април.

Евангелските църкви ще празнуват 31 октомври деня на Реформацията.

Бахайска общност в България -21 март Ноу Руз, 21 април Резван, 24 май - декларацията на Баб, 29 май - възнесението на Бахаулла, 10 юли - Мъченическата смърт на Баб, Рождението на Бахаулла - 27 октомври.

Правителството се запозна с резултатите от Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Министерският съвет се запозна с резултатите от заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, проведено на 15 ноември 2021 г. в Брюксел.

В областта на земеделието министрите обсъдиха ситуацията на пазара на селскостопански продукти. Страната ни и голяма част от делегациите отправиха призив към Комисията за предприемане на спешни извънредни мерки в подкрепа на сектора на свинското месо в ЕС. Беше дискутиран и ключовият проблем с покачващите се цени на енергията и фуражите и последствията за сектор земеделие.

Министрите одобриха Заключения относно новата стратегия на ЕС за горите до 2030 г. Подчертана бе и необходимостта от намиране на баланс между екологичните, социалните и икономическите аспекти на устойчивото управление на горите.

По време на заседанието бе представена информация относно втората Годишна конференция „От фермата до трапезата", проведена в средата на октомври в Брюксел. Редица страни членки препотвърдиха подкрепата си за целите на Стратегията „От фермата до трапезата". България и други делегации подчертаха и необходимостта да се гарантира, че търговската политика на ЕС е в съответствие с тях.

Председателството информира Съвета относно проведената в периода 27-30 септември 2021 г. Европейска седмица на опрашителите. България още веднъж подчерта значението на темата за опазване на пчеларството и медоносната пчела. Много участници изразиха подкрепата си за основните послания на семинара и призоваха Комисията да предостави възможност за безопасни, нехимични алтернативи на пестицидите, които биха могли да защитят опрашителите, без да застрашават продоволствената сигурност в Съюза.

Гражданите на фокус в новата Стратегия за развитие на Националната статистическа система

Министерският съвет прие Стратегията за развитие на Националната статистическа система на България за периода 2021-2027 година. Основни акценти в документа са задълбочаване на работата със заинтересованите страни, както и намаляване на тежестта на респондентите.

В Стратегията са дефинирани четири приоритетни теми: Модерна и ефективна Национална статистическа система; Високо качество и доверие в официалната статистика; Преход от статистически данни в статистическа информация с добавена стойност; Активно сътрудничество с национални и международни партньори.

Документът предвижда разработване и внедряване на нови методи и технологии в производството и разпространението на резултатите от статистическите изследвания; използване на повече административни и нови източници на данни за усъвършенстване на производството на статистически данни и оптимизация на използваните публични ресурси; включване и активно участие на обществото в планирането и оценката на процесите, управляващи статистическата дейност в страната; разработване на нови, потребителски ориентирани статистически продукти и услуги, които отговарят на текущите тенденции в представянето и публикуването на статистическа информация; разширяване на международното сътрудничество в рамките на Европейската статистическа система, Европейската система на централните банки, научноизследователските и академичните среди.

Стратегията отразява националните и европейските потребности и е съобразена с приоритетите, заложени в Европейската статистическа програма (ЕСП) за периода 2021-2027 година. Синхронизирането на Стратегията за развитие на Националната статистическа система с Многогодишната статистическа програма на ЕС гарантира изпълнението на стратегическите приоритети на Съюза в сферата на събирането и обработката на статистическа информация. Осигурява се по-бързото и навременно изготвяне на актуални статистически данни, както и разпространението на качествена статистическа информация за всички групи потребители.

Националната статистическа система се състои от Националният статистически институт, органите на статистиката и Българска народна банка. Органите на статистиката са държавни органи или техни структурни звена, които разработват, произвеждат и разпространяват статистическа информация. Националната статистическа система осъществява статистическата дейност чрез провеждане на статистически изследвания и дейности, включени в Националната статистическа програма. Основната цел на дейността на НСС е да допринася за благополучието на обществото с навременна, сигурна и качествена официална статистическа информация.

Одобрени са допълнителни разходи по централния бюджет за 2021 г. за плащане на вноската на страната ни в общия бюджет на Европейския съюз

Със свое постановление правителството одобри допълнителни разходи по централния бюджет за 2021 година в размер до 115 000 000 лева за плащане на вноската на страната ни в общия бюджет на Европейския съюз.

Средствата са необходими за окончателно изплащане на вноската ни в бюджета на Европейския съюз за 2021 година, поради засиления внос в България през втората половина на 2021 г. и увеличените приходи от мита, които са дължими към бюджета на ЕС. В допълнение, ще се изплати и дължимата сума от страната ни заради очаквана загуба на традиционни собствени ресурси, в следствие на занижени стойности при вноса на текстилни изделия и обувки с произход от Китайската народна република.

Така България ще изпълни своевременно своите задължения като член на Европейския съюз. Одобрените допълнителни разходи няма да доведат до влошаване на одобреното салдо по държавния бюджет за 2021 г.

Одобрена е българската позиция за участие в заседанието на Съвета на ЕС „Правосъдие и вътрешни работи", част „Правосъдие"

Министерският съвет одобри днес позициите на България за участие в заседанието на Съвета на Европейския съюз „Правосъдие и вътрешни работи", част „Правосъдие" на 10 декември в Брюксел.

По време на заседанието министрите на правосъдието ще обменят мнения относно поуките за функционирането на съдилищата и за съдебния контрол в контекста на пандемията от COVID-19. Разпространението на COVID-19 се отрази във всички сфери от живота на гражданите, в това число и до достъпа им до правосъдие. В рамките на дискусията България ще представи информация относно предприетите в страната мерки за подобряване на работата на съдебната система чрез по-широко включване на информационните технологии, напр. възможност за провеждане на видеоконференция по граждански, наказателни и административни дела.

В рамките на заседанието Словенското председателство ще представи доклад за напредъка по преговорите с Европейския парламент за приемането на предложението за Регламент относно европейските заповеди за предоставяне и запазване на електронни доказателства по наказателноправни въпроси.

По време на срещата ще бъд

Коментари

Новини Варна