IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
16:45 | 11 декември 2021
Обновен: 11:23 | 25 април 2024

Кирил Петков: Позицията за Северна Македония остава, но искаме да я надградим

Провокациите присъстват в политиката на РСМ. И петата среща на Съвместната комисия за годината е без резултат

По материала работи: Слав Велев
Кирил Петков: Позицията за Северна Македония остава, но искаме да я надградим

Общо уважение посочи като едно от условията за развитие на отношенията между България и Република Северна Македония номинираният за премиер Кирил Петков:

"Много има да спечелим, и ние, и Република Македония от едно добросъседство. Това трябва да стане на базата на общо уважение и общ респект и това трябва да стане през добра комуникация и доста работа."

По отношение на позицията на България относно решаването на споровете между София и Скопие Кирил Петков заяви:

"Българската позиция остава както си е, но което искаме да направим, е да надградим. Да работим в екипи по различните сфери и да сме сигурни, че през обща работа и комуникация вървим към добросъседство, но ще отстояваме и българските си интереси."

Провокациите постоянно присъстват под една или друга форма във водената от РСМ външна политика към България. Това каза пред БНР проф. Ангел Димитров, съпредседател на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси на България и Северна Македония. Той коментира дали България трябва да се откаже от възраженията си срещу началото на присъединителни преговори на ЕС с Република Северна Македония.

"Постоянният мотив, че България заплашвала идентичността на РСМ и нацията там, е една провокация и не отговоря на истината. А това е ключовата тема в начина, по който там в Скопие се обяснява в Европа неразбирателстото с България", каза още проф. Димитров.

Според него и петата последна среща за тази година на Съвместната комисия между двете държави е с нулев резултат.

"Нашите колеги всъщност не искат да признаят, че имаме обща история. Определието, което е залегнало в Договора за приятелство и добросъседство.

И тъй като те не разполагат с абсолютно никакви научни доказателства и аргументи, че през Средновековието съществува македонски народ, че държавата на цар Самуил е македонска, това което се пише в техните учебници, те правят всичко възможно да твърдят, че по неназовани източници и тези, нямало народи през Средновековието, това бил остарял подход, всичко било аморфно, нямало български народ, името българи било само политоним, а не етноним, тоест те реално отричат съществуването на български народ", посочи специалистът.

По думите му това са крайно несериозни опити, които само имитират научна дискусия и създават допълнително напрежение.

"Но аз не искам работата на тази Комисия да се превръща в център на междудържавните отношения", заяви още проф. Димитров.

Коментари

Новини Варна