IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
16:00 | 19 юни 2021
Обновен: 20:39 | 30 април 2024

Словения се закани: Ще работим за преодоляване на българската блокада върху РСМ

Една от първите задачи на словенското председателство на Съвета на ЕС ще бъде деблокиране на началото на преговорите за присъединяване на Северна Македония

По материала работи: Слав Велев
Словения се закани: Ще работим за преодоляване на българската блокада върху РСМ

Една от първите задачи на словенското председателство на Съвета на ЕС ще бъде деблокиране на началото на преговорите за присъединяване на Северна Македония. Според президента на страната Борут Пахор, този въпрос е „морален“, пише хърватската агенция „Hina“, предаде БНР.

Началото на преговорите в Северна Македония е блокирано от България, която иска страната да признае, че македонците и македонският език имат български корени, уточнява агенцията.

"Мисля, че трябва да намерим начин България да даде зелена светлина на Македония," каза Пахор. Според него, това е морален въпрос за Европа, а не само политически.

Словения поема на 1 юли председателството на Европейския съюз.

„Наясно съм, че това няма да е лесно, освен това изглежда, че са налице още повече възможности Албания да получи зелена светлина", каза Пахор.

Държавите-членки на ЕС дадоха съгласието си за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания през март миналата година. За одобряването на преговорната рамка, която определя определя условията за преговори с всяка от страните кандидатки, е необходимо съгласието на всички 27 държави-членки, припомня сръбската агенция „Beta“.

Според словенския президент, напредъкът в разширяването на ЕС със Западните Балкани е важен за стабилността на региона. Че ситуацията е сериозна, показва неотдавнашният указ на американския президент Джо Байдън за замразяване на собствеността и забрана на онези, които допринасят за дестабилизирането на този регион.

Коментари

Новини Варна