IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
12:30 | 12 декември 2021
Обновен: 23:58 | 17 април 2024

Бедствието се разгръща: Гърмен също е в извънредно положение

Придошлите води на река Места са скъсали главния водопровод

По материала работи: Слав Велев
Бедствието се разгръща: Гърмен също е в извънредно положение

Снимка: Община Гърмен

Община Гърмен обяви бедствено положение след поройните дъждове. Придошлите води на река Места са скъсали главния водопровод, захранващ повече от половината населени места, предаде БНР

Река Канина е излязла от коритото си и е заляла хотели и къщи в село Огняново. В Петрич, където паднаха 113 литра на квадратен метър, ситуацията също остава сложна. 

Ситуацията в Гърмен е изключително тревожна, сподели кметът на общината Феим Иса. В момента заседава кризисният щаб заедно  с областния управител и ръководството на ВиК-Благоевград: 

„Най-големият проблем е, че е отнесен централният водопровод, който захранва половината от населените места в общината. Река Места го е отнесла и сега 7 села са без вода. Река Канина е отнесла мостове, трафопостове, спряла е захранването на голяма част от хотелите, има наводнени къщи, пожарната отводнява в района“.

Предстои да се вземе решение дали да бъде обявено бедствено положение в Гърмен.

Дъжд наводни сгради и улици в Петрич

В Петрич, където дъждът беше най- силен и паднаха 113 литра на кв. метър, ситуацията остава критична.

Прекъснати са новия път от града към село Беласица и пътни участъци в подгорието. Отводняват се сгради и основни улици, почистват се тонове земна маса от близките дерета. Нивата на реките Места и Струма са се повишили значително. 

Коментари

Новини Варна