IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
13:15 | 12 декември 2021
Обновен: 06:41 | 25 април 2024

Гешев: Води се война срещу прокуратурата

Разпитват директора на ГДБОП за опит за склоняване към нарушаване на служебните задължения

По материала работи: Слав Велев
Гешев: Води се война срещу прокуратурата

С думите „Води се война срещу прокуратурата“ главният прокурор Иван Гешев коментира огласения рано тази сутрин от представители на държавното обвинение опит за натиск от страна на директора на ГДБОП Калин Стоянов над наблюдаващите прокурори по делото за злоупотреба с милиони за строителството на магистрала „Хемус“, предаде БНР.

В специална декларация ръководството на прокуратурата заявява, че ще бъдат предприети необходимите законови действия за защита на магистратите и че за случващото се ще бъдат информирани председателят на Народното събрание, президентът, премиерът, Европейската комисия и чуждите посолства у нас:

„Имам дългогодишен стаж само в правоохранителните органи. И за пръв път виждам такъв безпрецедентен, неправомерен натиск върху редови прокурори и то дами. Днес са те, утре ще са съдиите, вдругиден ще сте вие или някой обикновен гражданин, позицията на който, не съответства или не се харесва на някого“, предупреди главният прокурор Иван Гешев.

По-рано днес от прокуратурата заявиха, че директорът на ГДБОП Калин Стоянов е притискал прокурори по разследването за източените милиони от строежа на магистрала „Хемус“. По делото срещу обвинения за пране на пари Борислав Колев Калин Стоянов оказал „безпрецедентен натиск“ върху наблюдаващите прокурори. От наблюдаващите прокурори по делото срещу Колев било поискано - срещу обяснения от негова страна, да не протестират наложения му от Софийския градски съд домашен арест, а обвинението му да бъде преквалифицирано в по-леко. Впоследствие обвиняемият отказал да говори пред разследващи.

Веднага след това среща с прокурорите е поискал директорът на ГДБОП Калин Стоянов, каза говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова:

„Упълномощеният защитник на обвиняемия е заявил, че неговият подзащитен ще даде обяснения, без да уточнява какви, като е поставил към наблюдаващите прокурори изисквания като условия, за да бъдат дадени тези обяснения и впоследствие директорът на ГДБОП е отправил редица реплики към колегите, че с този отказ да бъдат удовлетворени исканията на защитата се слага край на делото, пречи се на разследването и за това ще бъде търсена отговорност“.

Образувано е досъдебно производство за опит обвинителите да бъдат склонени да нарушат служебните си задължения, като ще бъде разпитан и самият директор на ГДБОП. 

Твърденията за оказван от него натиск върху прокурори министър Бойко Рашков определи като „преувеличени“. Той обвини прокуратурата, че съзнателно не е активна по разследването за източените пари от строежа на магистрала „Хемус“:

„Прокуратурата, ръководена от Иван Гешев, забавя хода на разследването, защото този ход ще доведе до отговорни фактори в управлението на страната до април тази година“.

Коментари

Новини Варна