IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
10:45 | 12 декември 2021
Обновен: 07:43 | 25 април 2024

Шефът на ГДБОП и адвокат притискали прокурори за "Хемус"

От държавното обвинение се жалват от безпрецедентен натиск

По материала работи: Слав Велев
Шефът на ГДБОП и адвокат притискали прокурори за "Хемус"

Десислава Петрунова, говорител на СГП

Директорът на ГДБОП и адвокат са оказали натиск върху прокурори от СГП по разследването за пране на пари при строежа на АМ "Хемус" и това е станало в ГДБОП в събота, съобщиха тази сутрин на брифинг в прокуратурата, предаде "Монитор".

Говорителят на СГП Десислава Петрунова разказа хронологията на събитията:

„Бихме желали да информираме обществото за безпрецедентен натиск, който беше упражнен върху наблюдаващите прокурори по делото за АМ „Хемус”. Разследването се води от 3 ноември от екип от двама разследващи полицаи в ГДБОП под ръководството и надзора на екип от трима наблюдаващи прокурори в Софийска градска прокуратура. По иницатива на разследващите органи на 6 декември беше повдигнато обвинение и беше задържан обвиняемия  Борислав Колев за срок от 72 часа. На 9 декември, отново по предложение на разследващите органи, беше поискано от Софийския градски съд постоянна мярка за неотклонение задържане под стража. Съдът постанови домашен арест. Към днешна дата срокът за протестиране не е изтекъл. Непосредствено след внасяне на искането  в прокуратурата е била проведена среща между двама наблюдаващи прокурори, разследващи органи и работници. На нея прокурорите устно са били уведомени, че обвиняемият иска да даде обяснения по делото. Това трябва да стане в присъствието на прокурор. На следващия  ден – този петък, в Софийската градска прокуратура е постъпило и искане за разпореждане да бъде доведен обвиняемия в сградата на ГДБОП, за да му бъде проведен разпит", разказа Петрунова.

В събота в ГДБОП се явил един от наблюдаващите прокурори и там на място обвиняемият Борислав Колев заявил, че не желае да дава показания, но е в ГДБОП по искане на адвоката си. Защитникът пък се опитал да накара прокурора да не обжалва мярката за неотклонение и да се разреши на Колев да пътува в чужбина.

Малко по-късно директорът на ГДБОП Калин Стоянов заявил на представители на държавното обвинение, че с отказа си на искането на защитата спират разследването.

Още същия ден в събота дежурен прокурор в СРП е образувал досъдебно производство за натиск върху прокурори от СГП, съобщи районния прокурор на София Невена Затова.

Коментари

Новини Варна