IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
10:00 | 15 декември 2021
Обновен: 13:29 | 25 април 2024

Ново: 6 м от имота си даряваш за улица и имаш разрешително за строеж!?

Революционната промяна на Закона за устройство на територията е пусната за обществено обсъждане

По материала работи: Слав Велев
Ново: 6 м от имота си даряваш за улица и имаш разрешително за строеж!?

Революционната промяна на Закона за устройство на територията пусна за обществено обсъждане регионалното министерство в последния си работен ден Разрешение за строеж в населени места ще може да се получава само ако собственикът на имота даде до 6 метра откъм лицето на терена безвъзмездно, за да се изгради там улица, пише "24 часа".

Тази революционна промяна на Закона за устройство на територията (ЗУТ) пусна за обществено обсъждане регионалното министерство в последния работен ден на служебното правителство. Най-общо казано, проектът предвижда общината да заплаща на строителния предприемач само ако върху тези до 6 метра има някакви подобрения, например постройки, трайни насаждения или някакви вече изградени съоръжения. Собственикът на отсрещния терен също трябва да дари до 6 метра от своя. Ако случайно улицата заедно с тротоарите се налага да е по-широка от 12 метра, общината ще отчуждава срещу заплащане.

Според мотивите даряването на 6 метра спокойно може да е безвъзмездно, защото по този начин собственикът на новата сграда получава достъп до улица. В същото време общините вече нямат оправдание да не я изградят, защото не могат да кажат, че собствеността върху терена за улица не е общинска. Текстовете предвиждат още, когато се прави задънена улица без изход, да е изцяло за сметка на собствениците на имоти, които имат лице само към тези улици.

Макар че в текстовете на промените не го пише, предложението на практика възстановява т.нар. улична тегоба, която е съществувала още в Търновската конституция и се е използвала почти без промени чак до 1998 г., когато е създаден новият Закон за устройство на територията.

Промяната се прави и заради отпадналия след решение на Конституционния съд член от строителния закон, който предвиждаше, че строително разрешително се получава само ако земята под прилежащата улица вече е общинска собственост, а акт 16 за експлоатация се издава само ако прилежащите улици, тротоари и алеи вече са изпълнени. С решението на конституционните съдии последното остана да важи само за националните курорти.

Основният мотив беше, че тези текстове ограничават правото на собственост. Решението на КС влезе в сила на 15 ноември т.г., но работната група за промяната на закона бе създадена още когато делото бе започнало. “Направихме работещо решение, което да удовлетворява всички страни и предприемачите, и общините, които иначе трябва да намерят чудовищни пари, за да отчуждят терените, върху които трябва да има улици. Вярно, че 12 метра не са много, но за второстепенните улици в кварталите това е напълно достатъчно”, каза пред “24 часа” зам.-регионалният министър Иван Шишков, който оглавяваше работната група за промяната на закона. Той обясни, че не предвижда уличната тегоба, ако бъде приета от законодателя, да действа много дълго време. “10-15 години ще са напълно достатъчни, за да се изчистят натрупаните през последните десетилетия проблеми и това да не струва огромни средства на общините”, каза арх. Шишков. И обърна внимание, че в закона всъщност остава да действа още един механизъм за осигуряване на терени за зелени площи, детски градини и други постройки, които ще са общински.

Според сегашния чл. 16 от ЗУТ при първа регулация на даден квартал до 25% от безвъзмездно от общината Уличната тегоба ще действа само тогава, когато сроковете за отчуждаване отдавна са изтекли. “Когато няма работещо решение и проблемите с прокарването на улици само се задълбочават, естествено, че всички ще приемат нещо ново. Всичко което проработи, е по-добро, отколкото да няма нищо друго”, коментира имотният експерт Георги Павлов. Той обаче обърна внимание, че и уличната тегоба не е най-справедливото решение, защото в закона е разписано “до 6 метра”. Всичко зависи от конкретния терен и неговото разположение – от един може да се вземе само 1 метър, а от друг - цели 6 метра. Освен това прокараната по този начин улица е публична собственост и от нейното съществуване ще се възползват всички, които минават по нея, независимо, че не са давали части от своите имоти, подчерта той. “Да не говорим, че в тези 12 метра влизат и тротоарите, а и сигурно хората ще паркират колите си от едната страна. На практика ще останат две ленти, по които да се разминат две коли, проблем ще е автобуси да минават по такава улица. Но пак казвам – по-добре нещо, отколкото хич”, добави Павлов. “Справедливост означава, ако вие живеете в центъра, да не ви товарят с нови данъци, за да може в “Кръстова вада” или в “Манастирски ливади” да се направят улици. Аз не виждам друг начин общината да намери пари, освен ако не вдигне имотния данък”, каза арх. Шишков. “Друга алтернатива досега не се е появила в публичното пространство, а този механизъм все пак е действал успешно години наред. Според нас той ще свърши работа”, коментира и председателят на Националната асоциация на сторителните предприемачи Георги Шопов.

Коментари

Новини Варна