IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
България
12:45 | 15 декември 2021
Обновен: 11:41 | 28 март 2024

НС наложи мораториум върху поскъпването на ток, вода и парно

КЕВР иска токът във Варна да поскъпне с над 12%

По материала работи: Слав Велев
НС наложи мораториум върху поскъпването на ток, вода и парно

Парламентът наложи мораториум върху цената на електроенергията, ВИК услугите и топлинната енергия на нивата от 1 януари 2021 година. Предложението направи изненадващо парламентарната група на ГЕРБ. „За“ идеята гласуваха 186 депутати, двама бяха против, а други двама се въздържаха.

Припомняме, че енергийният регулатор предложи от Нова година скок в цените на двете услуги. Според КЕВР, токът трябва да поскъпне с 11% за клиентите на ЧЕЗ и EVN, а за тези на Energo-Pro – с малко над 12%.

Депутатите приеха създаването на Временна комисия за въпросите с енергийната криза и предложение за справяне с нея. Идеята дойде от парламентарната група на „Продължаваме промяната“. Председател на комисията ще е депутатът Радослав Рибарски от ПП.

Създаването бе предшествано от спорове.

Предложението на КЕВР цената на тока за битовите потребители да се увеличи средно с 11,51 процента от 1 януари е една от причините вносителите от „Продължаваме промяната“ да настояват за тази временна комисия.

Според депутата Атанас Михнев държавният регулатор е завладян от интересите на корупционери.

„Това предложение на КЕВР, нека да си го кажем, е политическо. В първия ден на кабинета „Петков“ те решават, че трябва да вдигнем цените на тока, на граждани. Държавническото нещо, което трябва да се направи, е независимите регулаторни органи да бъдат независими и да не вдигат цената на тока, да защитят гражданите, а ние ви да предлагаме временна комисия, която да установи какво точно се случва“.

ГЕРБ няма да подкрепят създаването на комисията.

Тома Биков заяви, че това е популизъм и попита:

„Кой ще плати? Все някой плаща. Вие това нещо като социалисти може и да не го разбирате, но то винаги някой накрая плаща тази сметка, токът се вдига в цяла Европа. КЕВР единственото, което прави, е да отчита разни факти...Като задържате цената на тока за всички, означава, че я задържате дори за онези, които могат да си платят“.

Делян Добрев от ГЕРБ заяви: „Тя ще бъде просто една говорилня, не пише, че ще взема решения, не пише, че ще изготвим доклад, каквато е практиката обикновено“.

Хасан Адемов от ДПС коментира:

„Целта, според мен на създаването на тази временна парламентарна анкетна комисия, е да се прехвърли отговорността на Министерски съвет върху Народното събрание“.

От „Има такъв народ“ ще подкрепят временната комисия. Депутатът Ивайло Христов попита: „Кой постави ръководствата на електроцентралите, кой постави ръководствата на тези структури и много странно защо има такива съвпадения с кризите, които възникнаха в цената с политическата ситуация през тези месеци. Чии интереси обслужва тази пета колона в енергетиката. Ето това очаквам аз да чуя от тази комисия“.

От партия „Възраждане“ ще подкрепят създаването на временната комисия. Костадин Костадинов призова за разтрогване на договорите с ТЕЦ „Марица изток 1“ и „Марица изток 3“.

„Странно защо обаче, когато говорим за прекратяване на договори с американските ТЕЦ-ове и за прекратяване на тази зависимост на българската държава от тези две чужди дружества, всъщност ние, разбира се, ще продължим да изкупуваме този ток, само че нека да не бъде на 200 лева, а да бъде на 80, както е в момента с „Марица изток 2“.

Правителството полага всички усилия цената на тока за битовите потребители да не бъде повишена от 1 януари, заяви в кулоарите на парламента вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

„Ние имаме воля да направим всичко в рамките на закона, с уважение на разделението на независимия орган КЕВР и на парламент, но да не допуснем увеличението от 1 януари за битовите потребители. Но както виждате, въпросът ще бъде решен в парламента. Ние подкрепяме създаването на тази комисия, имаме своите участници в нея и ще намерим най-разумното решение“, заяви Нинова, докато парламентът продължаваше да дебатира дали да бъде създадена временната комисия, която да анализира причините за скока на цените на тока и евентуално да предложи решение.

Коментари

Новини Варна