IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
10:40 | 15 декември 2021
Обновен: 22:54 | 28 април 2024

"Булгаргаз" спря кранчето на ТЕЦ "Варна"

Централата е натрупала огромни задължения към държавната газова компания

По материала работи: Слав Велев
"Булгаргаз" спря кранчето на ТЕЦ "Варна"

"Бугаргаз" е спрял подаването на газ към ТЕЦ "Варна" заради натрупани задължения, съобщават от "24 часа". От централата, чииото мажоритарен собственик е Ахмед Доган, обаче твърдят, че причината за спирането на ТЕЦ-а е друга и тя се крие във високата цена на синьото гориво, цена при която сметките не излизат.

Данаил Папазов, който представлява дружеството и е бивш министър на транспорта, не отрече да има задължения, но по думите му те са оперативни и се обслужват.

Според него централата е спряла работа от 1 октомври тъй като въпреки високите цени на тока на борсата заради пиковите стойности в цените на газа сметката не излизала. За 1 мегаватчас ток се плащат над 400 лв. за природен газ плюс 20 лева за въглеродни емисии.

ТЕЦ “Варна” пуска търгове на платформата за двустранни договори, това ще направи за 70 мегавата базов товар и в сряда.

Ако се намерят купувачи, тецът ще бъде пуснат отново, заяви Папазов. Той отрече газът да е спрян заради дългове, но не отрече, че централата има задължения към “Булгаргаз”.

“Имаме закъснения в плащанията, но това е, защото има криза”, обясни Папазов. И добави, че централата, която представлява и управлява, е сред най-ощетените, защото е сред малкото енергийни мощности, които не получават помощи отникъде.

Спряхме ги, защото дължат пари, заяви обаче изпълнителният директор на “Булгаргаз” Николай Павлов пред “24 часа”. По думите му дългът е към 24-25 млн. лв. Газовата компания е преустановила подаването на синьо гориво на 1 октомври, както е запорирала и сметки на централата.

Павлов уточни, че мерят всички с един аршин - дали си плащат газа. Напомни, че в подобна ситуация миналата година са били от топлофикациите в Плевен, Враца и Бургас. Тогава те са били със запорирани сметки, но са осигурили банкови гаранции.

“Нищо сензационно не се е случило”, коментира Николай Павлов. Дългът на теца според шефа на “Булгаргаз” е за газа от август и септември.

Горивото е било пуснато миналата седмица, тъй като били издължени 10 млн. лв. Водят се разговори и ръководството на централата е заявило, че ще погаси още 10 млн. лв. и тогава отново за някой ден щял за бъде пуснат природният газ към ТЕЦ “Варна”.

Павлов бе категоричен, че оглавяваното от него дружество дава на всички шанс, дори да са изпаднали в затруднено положение.

Коментари

Мая ( преди 2 години )
Спрете завинаги кранчето на тая гад Доган. И после го дайте на Народен съд да му реши съдбата.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Новини Варна