IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
17:00 | 15 декември 2021
Обновен: 14:01 | 18 април 2024

"Цацаров" реши: Глоба за шефа на КРС Иван Димитров и конфискация

КПКОНПИ установи конфликт на интереси за председателя на Комисията за регулиране на съобщенията

По материала работи: Слав Велев
"Цацаров" реши: Глоба за шефа на КРС Иван Димитров и конфискация

Иван Димитров

На свое редовно заседание днес КПКОНПИ установи конфликт на интереси за Иван Димитров, председател на Комисията за регулиране на съобщенията (мандат 2018 – 2023 г.), съобщиха от Антикорупционната комисия.

Производството срещу него е започнала по сигнал от орган на изпълнителната власт.

Установено е, че в периода 2019 – 2021 г. Димитров е издал 11 заповеди, с които се определят допълнителни възнаграждения за служители в КРС, сред които е и самият той. Възнагражденията са били изплащани ведно със заплатите по утвърдени от председателя поименни списъци. Издаването на заповедите и утвърждаването на поименните списъци към тях, в които е фигурирало и неговото име, е осъществяване на правомощия в частен интерес. С тези си действия Димитров, като лице, заемащо висша публична длъжност, е осъществил конфликт на интереси, с които си е осигурил материална облага в периода 25.01.2019 – 27.10.2021 г.

Законосъобразното поведение в случая би било да си направи самоотвод от служебните задължения, с които определя собствените си допълнителни възнаграждения. Нарушението поставя под съмнение обективното и безпристрастно изпълнение на професионалните задължения, особено когато частният интерес се съчетава с лицето, заемащо висшата публична длъжност.

На Димитров е наложена глоба в размер на 5 000 лв. В полза на държавата се отнема сумата от 63 449 лв., представляваща материалната облага, реализирана от конфликта на интереси, както и сумата от 6 434, 34 лв. – дневното възнаграждение за дните, в които са подписани и утвърдени заповедите.

Съгласно ЗПКОНПИ, конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба. След образуване на производството, Комисията изисква и получава необходимата информация и документи и се произнася с мотивирано писмено решение в срок до два месеца, който може да бъде удължен еднократно до 30 дни.

Решенията на КПКОНПИ за установяване на конфликт на интереси не са окончателни и подлежат на обжалване или протест по реда на АПК. Установяването на конфликт на интереси с влязло в сила решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго. За Димитров приетото решение на КПКОНПИ не е влязло в сила.

Коментари

Новини Варна