IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
12:30 | 24 декември 2021
Обновен: 13:32 | 19 април 2024

Янев за войски на НАТО у нас: България не е "гумен печат"

Неприятелската линия на САЩ към Русия създава отровна атмосфера на Балканите, заяви Лавров

По материала работи: Слав Велев
Янев за войски на НАТО у нас: България не е "гумен печат"

България е активен член на НАТО и като такъв не може да бъде обект на чужди решения. Това заяви министърът на отбраната Стефан Янев.

"В последните години е създадено усещането, че участието на България в този тип решения е едва ли не някакъв вид "гумен печат" на утвърждаване на чужди решения, взети някъде другаде - дали в Брюксел, дали в други столици - няма значение", добави министърът. 

Според него българските политици трябва да се научат да действат като субект от гледна точка на необходимостта от защита на националния интерес и неговото прокарване в съзвучие с общия интерес на ниво НАТО.

"Апелът ми е националната позиция да бъде достатъчно добре аргументирана, съобразена с националния интерес, и разбира се, в съзвучие с общите интереси за колективната сигурност на НАТО", посочи Янев в интервю за БТА.

Той напомни, че като член на НАТО сме поели ангажимент в това отношение. Янев изтъкна, че без да развиваме собствените си способности, няма да сме в състояние да защитим националния си интерес и да отговорим адекватно на това, за което сме призвани - да гарантираме сигурността на българските граждани.

Според военния министър съдбата на модернизационния проект за бойни бронирани машини за Сухопътните войски трябва да бъде решена във възможно най-кратък срок. 

"Целта ни ще бъде възможно най-скоро да го стартираме - по възможно най-добрия начин и от законова гледна точка, и от гледна точка на защита на българския икономически интерес за участие на български фирми. Те могат да се включат ако не в пълното производство, поне в частичното производство и последваща поддръжка на този тип техника", допълни министърът.

Равносметката му за работата на служебното правителство показва, че са се справили. 

"Имаше много трудни моменти, защото управлявахме няколко паралелни кризи наред с организацията на изборите за Народно събрание. Не беше никак лесно, в крайна сметка - справихме се с много предизвикателства и то благодарение на това, че действахме като отбор. В момента и обществото, и управлението, администрацията на държавата, са подготвени за подходящи и целесъобразни реформи", подчерта Янев.

Неприятелската линия на САЩ към Русия създава отровна атмосфера и пречи на установяването на спокойна комуникация, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

"Говорейки за руско-американските отношения, ще отбележа следното - взаимодействието с Вашингтон е нездравословно. Натрупани са много "дразнители". Американците следват открито неприятелска линия: налагат санкции, отправят недоказани обвинения срещу нас, предприемат и други враждебни стъпки", посочи Лавров пред медии в БиХ, цитиран от БГНЕС.

"Всичко това създава токсична атмосфера и пречи на установяването на спокойна и професионална комуникация", заключи министърът.
 

Коментари

Новини Варна