IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
16:30 | 13 ноември 2021
Обновен: 18:37 | 27 март 2024

Ученията на НАТО в Черно море - предизвикателство за Москва

То се превърна в гореща точка в отношенията между Русия и Запада

По материала работи: Слав Велев
Ученията на НАТО в Черно море - предизвикателство за Москва

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че непредвидените военни учения на НАТО в Черно море са сериозно предизвикателство за Москва, предадоха световните агенции. Той изрази това мнение в интервю, дадено за програмата "Москва. Кремъл. Путин", излъчвана по руските държавни телевизии. Откъси от интервюто бяха публикувани на сайта на Кремъл, предаде "ДНЕС.bg".

"САЩ и техните съюзници от НАТО водят непредвидени учения в Черно море. С не само много мощна военноморска група, но и с авиация, в това число и стратегическа авиация. Това е сериозно предизвикателство за нас", заяви Путин.

Той както изглежда визираше участието на няколко американски военноморски кораби в ученията в Черно море, за които Москва заяви по-рано тази седмица, че ги наблюдава.

Путин добави, че руското министерство на отбраната "имаше предложение за провеждане на собствени непредвидени учения в същите тези води, но мисля, че това не е уместно и че няма нужда да се влошава още повече ситуацията", предаде Франс прес.

Черно море се превърна в гореща точка в отношенията между Москва и Запада, по-специално от анексирането на Крим през 2014 г. от Русия. Няколко страни членки на НАТО - Турция, България, Румъния - са освен това с излаз на Черно море, където този западен военен алианс има редовно учения и извършва редовно патрули.

Изявленията на руския президент идват в момент, в който Вашингтон изрази безпокойство от движение на руски войски близо до границата с Украйна и предупреди Москва срещу евентуална инвазия. ЕС също изрази безпокойството си вчера относно движението на руски военни. А говорител на европейската дипломация заяви, че страните членки обменят мнения със САЩ и Обединеното кралство по този въпрос.

Путин от своя страна обвини Украйна, че използва дронове турско производство срещу проруските сепартисти в Източна Украйна, нещо, което Париж и Берлин също разкритикуваха.

Още новини за Русия четете на "ДНЕС.bg"

Коментари

Новини Варна