IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
България
09:15 | 27 декември 2021
Обновен: 11:37 | 29 март 2024

Да ти приседне с тройните ЧНГ куверти у нас. А в Шри Ланка е евтиния!

В Хисаря и Старосел пакетите са разграбени, все още се намират места в Стрелча, Калофер и Копривщица

По материала работи: Слав Велев
Да ти приседне с тройните ЧНГ куверти у нас. А в Шри Ланка е евтиния!

Не само в Банско, но и всички хотели и заведения в Пловдивска, Пазарджишка и Смолянска област, са вдигнали тройно цените за Нова година. Разбира се, върхът на сладоледа е Банско, където стана ясно, че омлетът е 22 лева, пържените картофи - 12, а свинска вратна пържола с гарнитура - 42 лева, сочи проверка на "24 часа".

Не е лъжа, че в Дубай и на Малдивите излиза по-изгодно да посрещнеш Нова година, отколкото във Велинград. В спа столицата ни също смайват с баснословни цени от 2700 лева. За тези пари човек може да посети екзотични места по света като Йордания, Египет, Шри Ланка, Занзибар. Мнозина българи са решили въпроса, като вече са закупили пакети за чужбина. Едноседмична екскурзия до Йордания с посрещане на Нова година в пустинята на Вади Рам се предлага за 950 долара. Цената включва пълен ол инклузив – изхранване, хотел, транспорт, билетите за туристическите обекти и празничната вечеря. Почти на същата стойност се предлагат и перлите на Египет с включен самолетен билет до Кайро и пълно изхранване и обслужване по време на престоя.

Тези, които са избрали да посрещат празника в България, са се подготвили да плащат солени цени. В Хисаря пакета в двата четиризвездни хотела за три нощувки в двойна стая достига до 1560 лева. В сумата е включена и новогодишната вечеря с петстепенно меню и музикалното шоу. За празниците там ще пеят фолк изпълнителите Тони Дачева и Николай Славеев. Всичко е резервирано и платено отпреди месеци, установи репортерско проучване. В петзвездните хотели във Велинград положението е същото. Ако преди тридневния пакет струваше 1100-1200 лв., в момента цената е двойна и дори отива към 2700 лв. На този фон офертата в гр. Баня в хотел с открит минерален басейн за две нощувки излиза направо евтино - 629 лева с ползване на лечебна кал, рехабилитационни процедури и спа зоната.

„Хората са зажаднели за празник и за спокойствие", обясняват хотелиери. Въпреки изискванията за зелени сертификати и тестове, засега анулиране на резервации не се наблюдава. „Българите са с нагласата, че всяка заповед е предпоследна, а и доста от местата за настаняване се отнасят либерално към изискванията на здравните власти, защото целият бранш е зле. Колегите се надяват на празниците, за да вкарат малко свежи пари“, коментира Венцислав Чолаков, управител на четиризвезден хотел в Девин. Там все още имат свободни места за двойни и делукс стаи. Колегите му от винения комплекс в Старосел пък разказват, че местата за Нова година са заети от няколко месеца и отказите са единични. Все още могат да се намерят свободни легла в хотелите с три звезди и къщите за гости в Стрелча, Карлово, Калофер и Копривщица.

Мениджъри на хотели обясняват по-високите цени на новогодишните пакети с общото поскъпване на всичко. На първо място със скока на хранителните продукти, необходими за празничното меню. Почти тройни са и цените на електроенергията. Дори разходите за фойерверки са скочили, аргументират се от бранша. „Компенсациите за ток от 110 лева на мегаватчас, които държавата дава, са крайно недостатъчни“, коментира хотелиер от Девин. Той обяснява, че електроенергията е основен разход в този бизнес. Има или няма гости, сградата трябва да е отоплена, иначе никой няма да дойде, казва той. И докато в част от хотелите в курортите нямат свободни места за посрещане на 2022 г., други смятат да останат затворени. В нов спа комплекс в Красновски минерални бани например са решили да не работят. Мотивират решението си с липса на персонал. А и с тия растящи цени са пресметнали, че ще им излезе поевтино, ако изобщо не работят

Коментари

Новини Варна