IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
11:30 | 27 декември 2021
Обновен: 16:21 | 22 април 2024

Витанов: Омикрон е тук, но няма да има локдаун у нас

"Африканеца" няма да развали празниците на българите, категоричен е математикът

По материала работи: Слав Велев
Витанов: Омикрон е тук, но няма да има локдаун у нас

„Омикрон е вече тук, но няма да ни развали празниците”. Това заяви проф. Николай Витанов пред NOVA. „Има две организации, които си имат системи за наблюдение и тези системи ви казват дали е тук, или не е”, поясни Витанов. Той прогнозира, че ако Омикрон бъде засечен от НЦЗПБ около Йордановден и Ивановден, 2-3 седмици по-късно ще е доминантен.

„От 14-ти – 15-ти ще започнат да растат случаите. Проблемите ни по същество ще дойдат през февруари”, каза Витанов. Според него първите, които ще изпитат ударите на тази пета вълна, ще са личните лекари.

„Те ще са и главните герои в нея. Очаква се да има много случаи, но не толкова тежки”, обясни Витанов.

Бизнесът ще усети COVID вълната, защото част от служителите му ще са в болнични, предупреди Витанов. Очаква се смъртността от варианта Омикрон да е няколко пъти по-ниска - най-много 1% или 50-60 случая дневно.

„Очаква се смъртността да е няколко пъти по-ниска. При 5000 случая се очаква 50-60 смъртни случая, тоест най-много 1%”, обясни математикът.

Той предупреди, че трябва да се пазим. „Човек ще го изкара по-лекичко, но не е ясно къде ще ви удари след 5-6 месеца”, каза Витанов

Вероятността да се заразите при този вариант е 4 на 1000, а текущата е 1,5 на 1000, обясни Витанов защо много бързо този щам става доминантен. Затова хората трябва да се пазят с вече обявените мерки - дистанция, маски, дезинфекция, ваксинация. Математикът не очаква драматичен обрат на заразата до края на януари.

Коментари

Новини Варна