IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
16:00 | 4 януари 2022
Обновен: 20:20 | 28 март 2024

НАП събра над 3 млрд. лв. повече за година

Бюджет 2022 ще бъде внесен в НС до края на януари, обеща Асен Василев

По материала работи: Слав Велев
НАП събра над 3 млрд. лв. повече за година

Общо 28,2 милиарда лева са постъпленията в Националната агенция за приходите през 2021 година, което е със 778 млн. лв. над планираното и с над 3,2 млрд. лв. повече от предходната 2020 г.

Запазва се ръстът на доброволно спазване на данъчното и осигурително законодателство от страна на бизнеса и гражданите, като постъпленията в хазната също устойчиво нарастват.

През 2021 година приходите за централния бюджет възлизат общо на 16,5 млрд. лв., което с близо 15% повече от предходната 2020 г. От тях над 8,3 млрд. лв. са постъпленията от данък добавена стойност, които са и с най-висок ръст в сравнение с миналата година – над 900 млн. лв., отчитат от НАП.

Над 3,2 млрд. лв. са платени от бизнеса за корпоративни данъци, а 4,2 млрд. лв. са от данък върху доходите на физически лица, което е с 15,7% повече в сравнение с 2020 г.

Общият размер на приходите от осигурителни вноски е 11,7 млрд. лв., като от тях 7 млрд. лв. са за държавно обществено осигуряване, 3 млрд. лв. – за здравноосигурителни вноски и 1,7 млрд. лв. – за допълнително задължително пенсионно осигуряване. Ръстът в приходите от осигурителни вноски надвишава 10 % спрямо предходната година.

„Измина още една трудна година в извънредна епидемична обстановка. Но въпреки трудностите, бизнесът и гражданите продължиха да спазват коректно своите задължения, като НАП отчита увеличен ръст на доброволно деклариране и плащане. Това до голяма степен се дължи на партньорския подход и липсата на натиск от страна на приходната агенция. Благодаря на колегите за усилията и постигнатото. Високата събираемост е добра новина както за бюджета, така и за цялото общество“, каза по повод рекордните постъпления в НАП изпълнителният директор на агенцията Румен Спецов.

В момента работим усилено по бюджета за годината, очакваме до края на януари той да бъде внесен в НС. Това каза в първия си за годината брифинг заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, предаде БНТ.

В рамките на месец февруари е реалистично парламентът да приеме бюджета, убеден е Василев. Всички параметри ще бъдат представени публично, когато бъде представен бюджетът.

След 10-15 дни се очаква да започне публичното обсъждане на Бюджет 2022, каза още финансовият министър.

"Бюджетът ще бъде със сравнително малко заложени политики, защото министрите не са готови с новите политики, спрямо коалиционното споразумение, където има решение в средата на годината да се направи актуализация на този бюджет, където да бъдат заложени всички политики за 2022, както за 2023 и 2024 г.", каза той.

Василев обясни, че още по време на коалиционните разговори се е взело решение да има актуализация на бюджета за 2022 г. по една проста причина:

"Няма как ново правителство с 4 годишна програма да направи програмата за 2 седмици, една от които Коледа и Нова година и тази програма да бъде остойностена и заложена в бюджета за 2022. Поради тази причина се взе решение анализите, изготвянето на програмата и нейното остойностяване да се направят в първото полугодие на 2022 г., след това да се направи актуализация, където да залегнат тези политики. Не виждам какъв е проблемът да има такава актуализация. Това е най-прозрачният начин тези пари да се изхарчат", каза финансовият министър.

По думите му завършваме годината с бюджетен дефицит от 3%, което с 0.6% по-малко от предвидения в актуализацията и с почти 1% по-малко от предвидения в оригиналния бюджет на 2021 г.

Това се дължи основно на по-високи приходи. За 2021 г. имаме със 7,9 млрд. по-високи приходи от консолидираната фискална програма от приходите, реализирани през 2020 г.

Разходната част на бюджета беше вдигната два пъти. Веднъж при актуализацията с 2.5 млрд, като средствата отидоха да подпомагане на пенсионерите, социално подпомагане, подпомагане на бизнеса и допълнителни средства за медиците на първа линия. Отделно с решение на НС допълнително 1.2 млрд. бяха разпределени за добавки за пенсиите от 60 лв. и за енергийни помощи.

Бяха направени и няколко преструктурирания в енергийни помощи и за ваксинирането на възрастните хора.

По отношение на Плана за възстановяване Асен Василев заяви, че вървят разговорите с ЕК. Уточнение са позициите но ниво енергетика, където има най-много работа. Очаква се в средата на януари да има версия, която да работи за Брюксел и за българската енергетика.

За малкия и среден бизнес правителството прави безпрецедентна програма за енергийно подпомагане. Общата стойност на тази програма ще бъде над 1.5 млрд. лева. От тях към момента са разплатени 450 млн. лв, което е за всички бизнеси.

"Не очакваме вълна от фалити. Това го чувахме миналата година и не се случи. Не мисля, че ще се случи и тази година", каза той.

Ще има и помощ за битовите потребители във връзка с високите цени на природния газ.

Василев добави още, че е разработена амбициозна програма за редица инфраструктурни
обекти - изграждането на мостове над Дунав, тунели под Стара планина, завършване на АМ „Струма” и „Черно море”, както и редица пътни отсечки. Общата стойност е над 12 млрд. лева, като идеята е програмата да бъде реализирана през следващите четири години.

Правителството предвижда изцяло нов модел на пенсионната система до 2030 година, допълни още финансовият министър.

Коментари

Новини Варна