IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
11:45 | 5 януари 2022
Обновен: 21:35 | 24 април 2024

Екоминистърът идва в Девня, проверява вносния боклук на Варна-Запад

Става въпрос за отпадъци, които са нотифицирани от министър Емил Димитров, обяснява Сандов

По материала работи: Слав Велев
Екоминистърът идва в Девня, проверява вносния боклук на Варна-Запад

Снимка: Фейсбук/Мая Манолова

Разпоредих проверки и получих информация във връзка с два казуса за внос на отпадъци, за които сигнализираха Мая Манолова и Асен Личев. Това съобщи във "Фейсбук" екоминистърът Борислав Сандов.

Повод за една от проверките стана сигналът на Мая Манолова от вчера, че 5000 тона боклук за горене са били разтоварени на пристанище Варна-запад на 31 декември 2021 г.

За този случай Борислав Сандов пише, че става въпрос за внос на отпадъци, които са нотифицирани от министър Емил Димитров непосредствено преди първите за миналата година парламентарни избори.

"Те са с код 19-12-10 (различни от забранените за внос 19-12-12) и са предназначени за изгаряне в Девня, където действително е акумулирано голямо замърсяване от няколко предприятия и е една от "червените екологични точки" на България", допълва екоминистърът.

"По отношение на отпадъци с код 19-12-12 има действаща забрана, но тя не касае тези на пристанището във Варна, които са RDF гориво и се ползват като енергиен източник основно в циментовите заводи", уточнява Сандов.

По думите му причината да се внасят такъв тип отпадъци е главно заради лошото качество на RDF-а, който се произвежда от българските общини.

Като друга причина той посочва, че този тип енергоизточници все още не са част от системата за отчитане на емисии (не се закупуват въглеродни квоти), което обаче скоро ще се промени на ниво ЕС.

Сандов ще се срещне с представители на "Девня цимент" АД в понеделник.

"Колкото до втория въпрос, поставен от моя предшественик на поста министър на околната среда и водите - Асен Личев - бе извършена проверка на мястото на площадката и е установено наличието на незаконно внесен отпадък в обем от 9 хил. тона, съхраняван на тази площадка от 2019 и охраняван от полицията", пише още Сандов.

Действително документите по преписката продължават да са в Специализираната прокуратура, като те са им предадени с приемно-предавателни книжа. Очакваме действия от страна на Прокуратурата по този въпрос.

"От встъпването ми в длъжност аз не съм подписвал нотификации за внос на отпадъци, като смятам това за въпрос, който е политически и следователно е нужно съгласие от коалиционните партньори", уточнява министърът на околната среда и водите.

Коментари

Новини Варна