IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
16:45 | 13 януари 2022
Обновен: 09:41 | 27 март 2024

Еврика! Отпада хартиената Гражданска отговорност при преглед

Валидността на застраховката ще се проверява по електронен път

По материала работи: Слав Велев
Еврика! Отпада хартиената Гражданска отговорност при преглед

Вече не е необходимо водачите на автомобили да предоставят на хартия задължителната застраховка "Гражданска отговорност" при извършване на годишен технически преглед на колата, съобщават от Гаранционния фонд (ГФ), предаде "Сега".

В резултат на установената връзка за обмен на данни между системите на Гаранционния фонд и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", наличието и валидността на задължителната застраховка се проверява по електронен път в пунктовете за годишен технически преглед.

"Целта ни е да улесним водачите и да намалим ненужната административна тежест", заявява председателят на Управителния съвет (УС) на Гаранционния фонд Максим Колев. Той твърди и, че предоставянето на удобни за гражданите дигитални решения е сред водещите стратегически приоритети на ГФ.

Това е вторият хартиен документ, който не се изисква вече при технически преглед, след като отпадна и носенето на квитанция за платен в общината данък на колата. И по този въпрос вече се прави електронна справка.

Коментари

Новини Варна