IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
11:15 | 17 януари 2022
Обновен: 14:53 | 20 април 2024

Мика се промъкна с торбата на пазара. За какво и стига пенсията?

Бившият председател на парламента оцелява благодарение на сина си в чужбина

По материала работи: Слав Велев
Мика се промъкна с торбата на пазара. За какво и стига пенсията?

Най-известната синдикалистка и най-възрастен депутат в предходните два парламента Мика Зайкова оцелява като пенсионер, благодарение на сина си, който й изпраща пари от чужбина. Това се разбра от "Говори сега" по БНТ.

"Моята пенсия не е особено висока, защото съм работила 30 години в КТ "Подкрепа", защото взимахме ниски заплати. Така че, моята пенсия се промени с 56 лв." Излиза, че Зайкова е от хората, които са взели по-малко спрямо декември. Пенсиите у нас този месец бяха по-ниски от очакваното.

"Да. Аз имам син, който е адвокат в Америка и ми праща всеки месец пари. Иначе няма да мога да се оправя. Мъжът ми почина". Зайкова отиде с тв екипа на пазар, за да се увери за какво стига една пенсия. "Избрахме продукти от малката кошница от първа необходимост. 24 продукта. Макар че горе долу това е пазарът, който прави не ежедневно, но ежемесечно всеки човек. И сме превърнали кренвиршите, салама и другите неща в 1 кг, за да има база за сравняемост", разказа в ефира синдикалистката. Избрани са продукти с най-ниски цени.

"Сравнихме ги с цените от ноември 2021г., от КНСБ бяха изследвани. Сметката сега ни излезе 157, 10 лв., а през ноември тя е била 122,45. Тоест разликата е 34,65 само за три месеца или 28% ръст на най-евтините, на най-употребяваните хранителни продукти и зеленчуци. Защото не сме избирали банани или маслини, защото смятаме за един беден човек за лукс".

"Да. 170 лв. Не само пенсионерите, а и бедните хора първо си плащат сметките. Ток, парно, вода и тогава пазаруват. Могат ли да си позволят да похарчат 157 лв. Издръжката на един човек за 1 месец, без повишените цени на тока и парното са 625 лв., а като сложим тези пари е 1000 лв. Така че бедните в България стават все по-бедни и все повече. Така че все повече хора се нуждаят от помощи. При всички случаи доходите трябва да се вдигнат и да се направи ново преизчисление на пенсиите. Минималната пенсия трябва да бъде над прага на бедност, обясни Мика Зайкова.

- Минималната работна заплата е 650 лв., а минималната пенсия е 370 и то не говорим дори за социалната. Как е възможно линията на бедността да е 413 лв.?

- По начало беше грешка да се смесват баби и жаби, извинявайте за израза. Едно е да преизчисляваш пенсия, а друго е да даваш социална добавка. Тази беше COVID. Грешка беше да се говори, че никой няма да получи по-малко пари и хората чакаха да не получат по-малко пари от това, което са получавали през декември. Само, че когато намалиш наполовина COVID добавката.

- Мислила ли сте да отидете при тях да живеете?

- Те ме канят, обаче аз мисля, че по-полезна съм тук и докато работи това мисля да стоя тук. Мика Зайкова винаги участва в предишни обсъждания за формиране на пенсиите.

"Колегите ме търсят. Благодаря им! Давам акъл, за който го поиска". "Вижте, още тогава говорихме с колегите, че ще даде негативен резултат. Те казаха, ама ние ще го допълним. Не става така. Освен това не очаквах този удар, който направи НОИ да елиминира 2018 г. и 2019 г. Той ги елиминира и това свали базата надолу и затова се получиха тези разлики.

- Как се промени животът ви след тези 3 месеца политически изяви?

- Мисля, че се постарах да направя нещо за региона, който бях депутат. Става въпрос за Смолян. Сега, когато, макар че не ме избраха, но случва се, сега им помогнах – имаше много наводнения, имаше прекъснати пътища. Така че те са ми близки на сърцето. Скоро Мика Зайкова ще има юбилей. "Единственото, което искам е всички хора, които обичам, да са здрави. Няма да празнувам юбилей, защото е пандемия и защото част от близките ми хора са далеч. За мен годините са само числа".

ВИДЕО гледайте ТУК

Коментари

Seomasterwww ( преди 2 години )
We will help you promote your site, backlinks for the site are here inexpensive ***.links-for.site
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Seomasterseo ( преди 2 години )
We will help you promote your site, backlinks for the site are here inexpensive ***.links-for.site
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна