IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
09:45 | 28 януари 2022
Обновен: 08:45 | 1 май 2024

Синдикален сарказъм: Пари за заплати в МВР няма, но за фитнеса – ще има

Пожарникарите готови на протест заради готвените промени

По материала работи: Слав Велев
Синдикален сарказъм: Пари за заплати в МВР няма, но за фитнеса – ще има

Недоволство от заложените средства за МВР в проектобюджета за 2022 г. изразиха от Националния синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец”. В бюджета не е предвидено увеличение на заплатите на служителите в МВР, което води до значителното им обедняване предвид галопиращата инфлация, посочват от синдикалната организация. За сметка на това са предвидени 9 млн. лв. за карти за спорт за подобряване на физическата подготовка на служителите в МВР. Явно през годината служителите ще бъдат поставени на диета и усилен спорт, заявяват синдикалистите.

През настоящата година е предвидено увеличение на средствата за заплати само за персонала на изборни длъжности, за заетите в системата на съдебната власт и педагогическите специалисти.

От синдикалната организация настоява за започване на преговори с правителството за вдигане на заплатите в системата на МВР с 20%. В противен случай ще изразим недоволството си чрез регламентираните в закона начини, посочват от организацията.

Анкета на Синдикалната федерация на служителите на МВР сред членовете им в дирекциите „Противопожарна безопасност и защита на населението„, която приключва в петък, показва, че те не одобряват идеята на управляващите за създаването на нова агенция, където от МВР да се прехвърлят щатните  бройки и функциите на посочените ведомства. Това съобщи Красимир Костов - председател на варненската структура на синдиката, предаде БНР

По думите му тази идея е слагана на маста много пъти през последните 15-20 години, но въпросите, които възникват около нея са много. От синдиката се питат с какво изваждането на дирекцията ще подобри услугите към гражданите и ще подобри работата на полицаите. Промяната ще доведе ли до икономии в бюджета или ще създаде повече разходи.

Според него по тази начин администрацията за новата структура би се увеличила с 20-25 процента. 

Костов коментира нагласите на служителите, като посочи че може би  60-70 % от тях е са против.

Сега те са като буре с барут и само чакат искра, коментира още Костов  готовността на пожарникарите за протести, ако управляващите не ги чуят и създадат новата агенция.

Подробности чуйте от разговора на Даниела Стойнова с Красимир Костов

Коментари

Новини Варна