IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
16:45 | 28 януари 2022
Обновен: 19:30 | 25 април 2024

Токът и инфлацията удариха джипитата! Искат по-висока такса

400 лекари спрели работа за година

По материала работи: Слав Велев
Токът и инфлацията удариха джипитата! Искат по-висока такса

Снимката е илюстративна

400 общопрактикуващи лекари са прекратили рабоа за една година по официални данни на НЗОК.

Това са 10% от ОПЛ, работещи към септември 2020 година. Броят ни намалява и към днешна дата вече е фактически недостатъчен, за да осигури качествена и достъпна първична медицинска помощ за всички. Нови практики се разкриват малко и са концентрирани в големите градове, се посочва в отворено писмо, подписано вече от 435 общопрактикуващи лекари в цялата страна.

В него се посочват проблемите на джипитата в пандемията, които припомнят, че в първичната извънболнична медицинска помощ се извършват над 90% от медицинските консултации на пациентите.

Сред основните нерешени проблеми те посочват 24-часовото разположение, а като възможност за решаване - разкриване на дежурни кабинети на териториален принцип на издръжката на държавен и/или общински бюджет или по договор с НЗОК за тази дейност.

Друг посочен проблем е огромният списък от медицински услуги, които извършват и за които няма определена цена. Ние сме единствената група „договорни партньори“ на НЗОК, които извършват цялостното наблюдение и лечение на КОВИД на цена 1.40-2.20 лв. (толкова е капитацията за един пациент за един месец), пише в писмото, предаде "ДНЕС.bg".

Джипитата искат да се възстанови регулиращият ефект на потребителската такса или да се въведе официално  доплащане от страна на пациента - напр. 20-30 % от стойността на услугата..

Тя вече 10 години стои на ниво 2.90 лв (за пенсионери 1 лв.), като реално се заплаща от не повече от 25% от потребителите на медицински услуги. Така потребителската такса изгуби както функцията си на ограничаване на свръхпотреблението на медицинси услуги, така и дофинансиращата роля за лечебните заведения, според джипитата.

Според тях е необходимо и спешно да се възстанови обвързването на потребителската такса с минималната работна заплата и да се прецизират категориите лица, освободени от заплащането й.

Джипитата настояват и за отпадане на лимитите за изследвания и консултации.

Едно от уникалните правила в България, отличаваща я от останалия цивилизован свят, е че лекарят при превишаване на лимитите за изследвания и консултации, необходими за наблюдаваните от него болни, заплаща от собствените си приходи (които за лечение на инфекциозно болни са в размер 1.40-2.20 лв месечно – капитация) изследванията и консултациите, извършени в полза на пациентите. Аналог на това явление няма никъде по света, посочват те.

Възможен механизъм при отпадането на „лимитите“ е въвеждането на регламентирано доплащане (20-30% от стойността на медицинските услуги), което се е доказало като ефективен метод за ограничаване на свръхпотреблението на медицински услуги в много страни в Европа.

Прии спешно прекъсване на дейността на ОПЛ (заболяване, карантина, травма), пациентите реално остават без медицинска помощ, ако официалният заместник отсъства по същото време или не може да поеме практиката. Може да се регламентира в условията на спешно отсъствие на ОПЛ пациентите да могат да получават медицинска помощ при всеки ОПЛ в техния район, като тези прегледи се отчитат и заплащат на принципа на „инцидентно посещение“.

Лекарите изтъкват и че нямат възможност да се откажат от грижите за пациент, дори когато е проявил агресия, неуважително отношение или вандализъм. Важно и спешно е според тях да се създаде възможност за предсрочен избор на нов ОПЛ в случаите, когато доверието между лекаря и пациента е компрометирано.

Още новини четете на "ДНЕС.bg"

Коментари

Новини Варна