IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
15:45 | 5 февруари 2022
Обновен: 15:04 | 25 април 2024

"Булгаргаз" отговори: Лъжат! 37 хил. мегаватчаса са продадени

Борисов скочи с груб тон срещу управляващите

По материала работи: Слав Велев
"Булгаргаз" отговори: Лъжат! 37 хил. мегаватчаса са продадени

Цитираните в медиите количества природен газ категорично не отговарят на действително продадените от "Булгаргаз", които са 37 000 мегаватчаса. Това се посочва в позиция на "Булгаргаз", изпратена до БНТ.

Тези количества са продадени с цел подобряване на финансовото състояние на дружеството, предвид завареното положение от новия съвет на директорите на "Булгаргаз".

Предвид спецификата на борсовата търговия на природен газ бе извършена проверка относно изнесената информация. Вследствие бе установено, че поради обичайно по-ниското потребление през уикенда от общия микс на количествата природен газ, излишните количества са реализирани на газов хъб "Балкан".

"Булгаргаз" изнася на високи цени в Румъния природен газ от хранилището в Чирен, количество, което е било закупено през лятото на миналата година на значително по-евтина цена. Това обяви в рамките на изслушването си на съвместно заседание на финансовата и енергийната комисия в парламента финансовият министър Асен Василев.

"Като министър на финансите ме притеснява, че този по-евтин газ не остава за българския пазар", каза той. И съобщи - казусът е обект на текущи проверки от съответните компетентни органи.

Подробности за схемата даде и енергийният министър Александър Николов. Той не отговори в конкретика на въпроса дали цената на синьото гориво би била по-ниска, ако въпросните количества не са били изнасяни, но заяви, че би могло да има "по-ефективно" управление на запасите в Чирен.

По-рано днес бившият премиер Бойко Борисов заяви, че управляващите "крадат", докато мислят за арести:

"Арести, арести, докато те крадат. И ще докажем, че са крали в петък вечер. И то са крали с милиони", заяви Борисов.

В Кирково лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира политическата ситуация в страната и арести по време на изборната кампания, които по-късно, според него, са се оказали неоснователни.

"Тея ходят в Брюксел да говорят за корупция, за реформа в съдебна система, тея точно... Тея хора като ги гледате, не ви ли е мъчно, бе, Рашков ли си, къв си там...? Не ви ли е мъчно, бе... с три байпаса да ги държите по арестите, докато лъжете с машините в София. Директно се пренасяме към 44-ото - по същия начин партията на Рашков и сега припозната от Кирил Петков, защото от няколко дни реториката му е същата. Арести, арести, докато те крадат. И ще докажем, че са крали в петък вечер. И то са крали с милиони".

В "Денят започва с Георги Любенов" обвинения отправи и лидерът на АБВ Румен Петков.

По повод "Булгаргаз" Румен Петков каза, че страната ни е "харизала" вчера на Румъния 60 000 мегавата за уикенда - нещо, което старото ръководство не е правило с месеци. Сделките са траели по 3 секунди, това не бива да бъде подминавано", каза лидерът на АБВ.

Според Румен Петков за 5 минути може да се види кои са посредниците в тези сделки.

Коментари

Новини Варна