IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
09:20 | 10 февруари 2022
Обновен: 19:43 | 19 април 2024

Яйца, фиде... Как се бори спекула ли? Нинова прожектира цените на борсата

На сградата на икономическото министерство всеки ден ще се показват цените на основни стоки

По материала работи: Слав Велев
Яйца, фиде... Как се бори спекула ли? Нинова прожектира цените на борсата

Електронно табло пред Министерството на икономиката и индустрията ще показва всеки ден цените на едро на основните храни. Идеята е на вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова, която по този начин смята да пребори "спекулата", пише "Сега". 

Днес Нинова се е срещнала с ръководството на Държавната комисия по стоковите борси и тържища, съобщиха от пресцентъра на икономическото министерство. На срещата са обсъждани нарасналите цени на хранителните продукти. Веднага след това екран с цените на едно на основни стоки е монтиран на входа на министерството.

„Искаме хората да бъдат информирани за реалните цени на пазара и да не допускаме спекула. Знаем, че има обективни обстоятелства за техния ръст, но внимателно следим да няма злоупотреби и изкуствено завишаване“, казва министър Нинова.

За вицепремиера в момента най-важният проблем бил този с цените и държавата щяла да направи всичко необходимо да помогне на гражданите. "Ще разговаряме с кметове и областни управители, информационни табла да има и в други градове“, обещава тя.

Лидерът на БСП е на път да стане също толкова популярна в борбата със спекулата, колкото и премиера Димитър Попов отпреди 30 години. Попов, който през 1991 г. оглави "правителство на националното съгласие", остана в историята с призива си "За бога, братя, не купувайте", след като от 1 февруари 1991 г. освободи цените и те скочиха с невиждани дотогава размери. Всички помним доколко имаше ефект от думите на Попов, защото хората не може да спрат да купуват стоки от първа необходимост. А  днес цените им дори и да висят на табло пред икономическото министерство, едва ли ще впечатлят търговците.

От съобщението на пресцентъра на икономическото министерство става ясно, че на срещата с комисията за стоковите борси и тържища са обсъдени и реални стъпки, които може да намалят крайните цени на храните - като например възможностите за облекчаване на достъпа на земеделски производители до тържищата. 

 „Множеството посредници оскъпяват стоките и притискат производителите като изкупуват на ниски цени. И тук държавата трябва да влезе в ролята си и да създаде ясни правила с грижа, както за земеделските стопани, така и за домакинствата", е заявила министър Нинова. Повече подробности за тези мерки обаче не се посочват.

Коментари

Новини Варна