IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Икономика
13:00 | 19 януари 2022
Обновен: 13:37 | 29 март 2024

За храните нямам думи... Сиренето, кашкавалът, че и храната за котката

Инфлацията в България достигна 13-годишен връх през декември

По материала работи: Ставри Таргов
За храните нямам думи... Сиренето, кашкавалът, че и храната за котката

Инфлацията в България достигна 13-годишен връх през декември. На годишна база поскъпването е със 7.8 %. Къде цените са се увеличили най-много?

През последната година най-сериозен ръст се наблюдава в цените на горивата. От там скачат и транспортните услуги. А от бранша отчитат сериозен спад в пътникопотока.

"В туристическия сектор спадът в оборота е над 70%, по редовните автобусни линии - 40-50%. Към това нещо трябва да добавим и проблема в горивото, особено метана. В момента той е с 200% завишен", каза председателят на Конфедерацията на автобусните превози Магдалена Милтенова.

"Ние сме вдигнали вече цените на билети с по 50 стотинки, но и те не са достатъчни. Поради липсата на пътникопоток не можем да покрием основните си разходи", коментира управителят на транспортна фирма Азми Азмиев.

Любка Емилова често пътува по линията София-Плевен. Забелязва леко покачване на цената на билета.

По-сериозно е поскъпването при хранителните продукти и сметките за комунални услуги.

"За храните нямам думи. Включително и храната на котката стана по-скъпа. Сиренето, кашкавалът станаха много скъпи", допълни тя.

Именно заради драстичното поскъпване на тока се повишават и цените на млечните продукти.

"В момента разходът за ток е три пъти по-скъп. Това налага да вдигаме млечните продукти, но в крайна сметка кой ще го купи. Не се е увеличила покупателната способност на българина", сподели фермер от Варна.

Според млекопреработвателите средствата, които се влагат в производството, са нараснали с около 50%. Поскъпване има и за крайния потребител, но с по-малко, а от бранша вече говорят за фалити.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Коментари

Новини Варна