IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
10:45 | 13 февруари 2022
Обновен: 01:17 | 24 април 2024

Пожарникари "палят" пл. "Независимост" в знак на протест

Бюджетът за 2022 г. не отразява потребностите на българските граждани, заявяват от СФС на МВР

По материала работи: Слав Велев
Пожарникари "палят" пл. "Независимост" в знак на протест

Снимка: Черно море/АРХИВ

Пожарникаритеще "запалят" в знак на протест идната събота пл. "Независимост". Причината е недостатъчният бюджет и готвените промени в МВР. От синдикат „Огнеборец“ съобщават, че решението за протеста е взето след проучени нагласи на членовете на синдиката в пожарната. Служителите са недоволни от параметрите на бюджета за МВР, най-вече в частта му, касаеща персонала и капиталовите разходи. В същото време от синдикат „Огнеборец“ уточняват, че неяснотите, свързани с реформата в МВР, медийни публикации и изяви на политици, в които се твърди, че пожарната ще бъде извадена от министерството, също са повод за протест. Той ще се състои на 19 февруари, събота, от 12 часа на площад „Независимост“.

Синдикалната федерация на служителите в МВР заявява, че Законопроектът за държавен бюджет на Република България за 2022 г. по никакъв начин не отразява конкретните потребности на българските граждани по отношение на тяхната сигурност и безопасност, както и не предвижда мерки, които да гарантират достоен труд и заплащане на служителите в МВР. Нещо повече – проектът не кореспондира с основните стратегически мерки и цели, заложени в Приложение № 10 „Вътрешна сигурност“ от Коалиционното споразумение за съвместно управление на Република България. Нищо в така представения проект не показва наличие на политическа воля да се изпълни и постигне договореното между коалиционните партньори справедливо възнаграждение и повишена техническа обезпеченост на служителите на МВР.

Ето какво пишат от СФС на МВР:

"За пореден път се отлага решаването на проблеми, свързани с нарушаването на основни конституционни права на служителите в МВР – правото на достоен труд, здравословни и безопасни условия за полагането му и заплащане, съответстващо на извършената работа.

В предложения проектобюджет не са отчетени:

• Инфлацията, довела до ръст на цените, обхващащ 94% от потребителската кошница и инфлация от почти 7% според данни на националната статистика до месец декември 2021 г.,

• задълбочената диспропорция в заплащането в различни ведомства от сектор „Сигурност“ довела до изоставане на служителите в МВР с 15% през 2021 г.,

• допълнителната натовареност на работещите в МВР с охраната на провеждани в държавата избори за представители в НС /3 пъти/ и за президент на Република България,

• засилващата се мигрантска криза, довела до увеличаване на ангажиментите на МВР по овладяването й,

• сериозните ангажименти, възложени на МВР по ограничаване на пандемията от КОВИД-19 и поставянето на служителите на първа линия в борбата с вируса.

Въпреки многократно увеличената натовареност на служителите в МВР, както и галопиращата инфлация, в Законопроекта за държавен бюджет за 2022 г. не се предлага адекватно увеличение на размера на основните заплати за служителите в МВР.

В допълнение към изложените факти е важно да се отбележи, че проектът за бюджет на МВР по никакъв начин и на никакъв етап не беше обсъден със синдикалните организации нито в самото ведомство, нито в комисии на Народното събрание на Република България, въпреки декларираните намерения на коалиционните партньори за прозрачност във водените политики.

Поради това СФСМВР е длъжна да изрази своето несъгласие и неодобрение на начина, по който почти напълно се неглижира декларираното обещание за партньорство. Това неглижиране се изразява, освен в гореописаните факти, така и в подготвяни без никакво участие на представители на Федерацията в обсъждането и консултирането на обявените намерения за структурни промени в МВР.

Въпреки записаната в Приложение 10 от Коалиционното споразумение краткосрочна цел, не се извърши бърз преглед на подзаконовите наредби, който да позволи разтоварване на служителите от несвойствени дейности.

В така предложения бюджет не е предвидено финансово обезпечение за изготвяне на функционален анализ на Министерството в първите 6 месеца на управление, който да доведе до цялостна и нова визия за функциониране на МВР, включваща:

• предложение за нова структура, звена и състав,

• освобождаване от несвойствени дейности на полицейските органи,

• въвеждане на обективна и независима методология за регистриране на сигналите и престъпленията и отчитане на база обективни критерии,

• целеполагане, оценка на дейността и механизми за външен контрол.

СФСМВР припомня и предупреждава, че времето за намиране на тези решения изтича, а запазването на тенденцията ще доведе до трудно предвидими неприятни последици. Тези последици ще бъдат остро почувствани не само от служителите в МВР, но и от цялото българско общество и всеки български гражданин.

СФСМВР се намира в обявена протестна готовност от 16 януари 2022 г. и при очевидна липса на адекватни промени в посока изложените искания, с решение от заседание на УС на СФСМВР ще предприеме всички възможни законни действия, включително и национален протест на 20 февруари 2022 г. от 13.30 часа в гр. София, пред сградата на НС".

Коментари

Новини Варна